BP ar putea folosi o bombă nucleară în Golful Mexic. VEZI O EXPLOZIE NUCLEARĂ

sâmbătă, 3 iulie 2010

BP ar putea folosi o bombă nucleară în Golful Mexic. VEZI O EXPLOZIE NUCLEARĂ
Foto: keetsa.com

Bombele nucleare au mai folosit în astfel de situaţii, în anii 1960. Experţi în fizică nucleară au sugerat British Petroleum să folosească o bombă atomică pentru a opri scurgerea de petrol din Golful Mexic, relatează Daily Mail.


"Nu înţeleg ce mai aşteaptă BP; pierd timpul", a spus un fost ministrul sovietic pentru energie nucleară, Viktor Mihailov. "O simplă explozie nucleară de circa 10 kilotonene şi problema este rezolvată. Nu văd nicio altă soluţie pentru a opri scurgeri precum cea din Golful Mexic. Altfel BP pur şi simplu torturează oameni şi pe sine", a adăugat el.

Omul de ştiinţă a apreciat că această soluţie ar costa compania circa 6,6 milioane de lire sterline, faţă de 1,7 miliarde de lire pe care BP le-a cheltuit deja pentru a limita pagubele.

Un al doilea om de ştiinţă, Milo Nordyke, care s-a aflat în spatele programului de energie nucleară din SUA, în anii '60 - '70, a propus un dispozitiv mai mare. El a sugerat o explozie de 30 de kilotone, de circa două ori mai puternică decât cea de la Hiroshima, din 1945. Expertul a subliniat că aceasta ar trebui să fie o "ultimă soluţie", dar a adăugat: "Ar trebui să se gândească la ea".

El a apreciat că un dispozitiv explozibil ar trebui amplasat lângă puţul petrolier, pe fundul mării. Astfel, deflagraţia ar topi rocile din jur şi ar astupa puţul din care se scurg zilnic 60.000 de barili de ţiţei.

Dacă BP foloseşte un dispozitiv bazat pe fisiune, în locul celui termo-nuclear, care o rază mare de acţiune, nu există risc de tsunami sau de propagarea de radiaţii la suprafaţă. Însă fauna acvatică ar putea fi distrusă, potrivit expertului în arme nucleare Charles Blair, de la Federaţia oamenilor de ştiinţă americani.

În anii '60, Rusia a folosit explozii nucleare pentru a astupa puţuri din care se scurgeau hidrocarburi, dar rezultatele nu au fost întotdeauna bune, a admis Mihailor.

Un purtător de cuvânt al Greenpeace a calificat planul drept o nebunie. La rândul său, un reprezentant BP a respins ideea: "Am primit multe sugestii, de la mulţi oameni. Unele le-am considerat suficient de bune pentru a le lua în considerare, dar aceasta nu este una dintre ele".



sursa: Unimedia

Monstrul adâncurilor: O balenă gigantică se înfrupta din alte balene

Monstrul adâncurilor: O balenă gigantică se înfrupta din alte balene
Foto: RTV

Fosilele monstrului au fost descoperite în deşertul din Peru, cândva aflat sub ape. Un caşalot uriaş, cu dinţi enormi şi o afinitate pentru vânătoare. Nu apare în cărţile de zoologie, dar specialiştii susţin că acest monstru marin popula oceanele lumii în urmă cu 12 milioane de ani. Fosilele care ar confirma acest lucru au fost găsite în Peru.


Acest cetaceu uriaş a primit din partea cercetătorilor numele de Leviathan. O parte din craniul său şi maxilarul au fost descoperite în deşertul din Peru, aflat cândva sub nivelul mării. Potrivit măsurătorilor, capul balenei ar fi avut cel puţin trei metri lungime, iar dinţii măsurau în medie 35 de centimetri aproape dublu faţă de cei ai speciilor de azi.

"Putem spune că era un monstru marin. Era un animal înspăimântător, enorm", a declarat Christian Maizon, de la Muzeul de Istorie Naturală din Paris.

Specialiştii estimează că Leviathan era un prădător feroce. Vâna delfini, rechini şi chiar alte balene, spre deosebire de caşaloţii din prezent care se hrănesc cu vieţuitoare mult mai mici. Cu toate acestea a dispărut din oceanele lumii, mulţi considerând că de vină ar fi schimbările climatice.

sursa: Unimedia

Argentina plânge nu pentru că a fost eliminată de la campionatul african, ci pentru că Germania i-a dat o palmă lui Maradona - regele şi Dumnezeul fotbalului

Argentina plânge nu pentru că a fost eliminată de la campionatul african, ci pentru că Germania i-a dat o palmă lui Maradona - regele şi Dumnezeul fotbalului
Foto: marsania.blogspot.com/

Îngenunchiat. Regele fotbalului nu a fost niciodată umilit în halul ăsta. Argentina plânge nu pentru că a fost eliminată de la campionatul african. Argentina plânge pentru că Germania i-a dat o palmă lui Maradona - regele şi Dumnezeul fotbalului. O mare durere care va trece greu, dacă va trece.


Maradona a fost umilit în 1990, nu acum. Atunci, într-o finală (a doua consecutivă) cu Germania, şefii fotbalului au decis din oficiu că Matthaus şi Brehme merită mai mult Cupa Mondială decât Maradona şi Canigia. Ultimul a fost suspendat pentru marea finală. O finală câştigată de nemţi dintr-un penalty inventat de arbitrul mexican Edgardo Codesal Mendez. De altfel, ca să vă convingeţi că nu este o părere subiectivă, acel arbitru mexican a eliminat doi jucători argentinieni în finala de pe Stadio Olimpico din Roma, pe Pedro Monzon (min.65) şi Gustavo Dezotti (min. 87).

De atunci, Germania elimimă a doua oară Argentina în sferturi. Acum 4 ani la penaltyuri, chiar dacă sud-americanii au fost mult peste nemţi. Atunci, însă, germanii nu puteau să nu se califice. Erau gazda unui turneu final pe care l-au organizat impecabil. Spun asta din propria experienţă pentru că am avut ocazia să particip şi eu la acel turneu.

Îmi pare rău de Maradona. Cred că este singurul meci pe care l-a pierdut fără drept de apel. Dacă intra pe teren măcar 10 minute la 1-0 poate schimba cumva soarta partidei. Îl avea acolo pe Messi. Un jucător magnific despre care au crezut toţi că este mai mare ca Maradona. După cum s-a văzut e mic. Mult mai mic decât cel care a făcut Argentina campioană mondială în 1986.

Continuare pe blogul lui Sandu Grecu

sursa: Unimedia

Ghimpu despre apelul lui Lujkov de a boicota produsele moldovenești: Nu vreau să mă cobor la nivelul lui. Să le interzic cetățenilor moldoveni să citească Tolstoi sau Dostoievski? E o prostie!

Ghimpu despre apelul lui Lujkov de a boicota produsele moldovenești: Nu vreau să mă cobor la nivelul lui. Să le interzic cetățenilor moldoveni să citească Tolstoi sau Dostoievski? E o prostie!
Dmitri Medvedev şi Mihai Ghimpu. Chişinău, 9 octombrie 2009
Foto: parlament.md

"Nu vreau să mă cobor la nivelul lui Lujkov, să-l supăr sau să-l jignesc. E o prostie ce a spus. Piața decide ce se vinde și ce se cumpără. Acum, ce să fac? Să interzic cetățenilor moldovceni să nu să citească Tolstoi sau Dostoievski? Eu așa prostii nu o să fac. Am trăit în mediul culturii ruse și asta este mai presus decât declarațiile primarului Moscovei." Declarația aparține președintelui Parlamentului, Mihai Ghimpu, lansată la o întâlnire cu tinerii, organizată de Think Moldova, ca reacție la un apel al primarului Moscovei Iurii Lujkov către cetățenii ruși de a boicota produsele moldovenești.

"Ce s-ar întâmpla dacă președintele rus, Dmitri Medvedev, ar da un decret, iar primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, l-ar comenta? Nu pot să-mi închipui cum ar reacționa...", a mai adăugat Ghimpu.


"Nu este prima dată când Lujkov are așa reacții bolnăvicioase. Cunosc poziția sa și în problmema transnistreană. Să fie clar: eu sunt președinte, nu Lujkov. Mai mult, rușii nu au acceptat să trăiască sub ocupație și trebuie să înțeleagă că și noi vrem să trăim liberi", a opinat președintele interimar.

Ghimpu a mai declarat că "Declarația Dumei de Stat a Rusiei o să rămână declarație. R. Moldova are un respect față de vorbitorii de limbă rusă, care locuiesc la noi. Conducerea Rusiei trebuie să înțeleagă că în urma acestei ocupații noi am suferit foarte mult. Vorbim de un regim sovietic, nu de Moscova sau poporul rus. Rusia o să câștige dacă o să-și schimbe politica. Ei se pot mândi cu cultura sa, recunoscută la nivel mondial... aceasta este bogăția Federației Ruse. Iar Pactul Ribentrop - Molotov, rezultatul căruia este ocuparea Basarabiei, a fost condamnat și de Sovietul Suprem al Uniuni Sovietice."

Președintele Parlamentului a mai declarat tinerilor că "în UE nu ne putem duce cu carul de minciuni", deoarece "acolo sunt alte principii".

"Nu fac politică reieșind din mentalitatea majorității. Noi trebuie să schimbăm mentalitatea, deoarece majoritatea societății este crescută în stil sovietic. Eu am principii de care mă conduc. Ocupația sovietică îmi amintește de faptul că tatăl meu de la învățător a devenit paznic, un unchi a fost deportat în Siberia, fratele Gheorghe Ghimpu a ajuns în închisoare, iar un alt frate a murit... Ce și-au imaginat unii că voi face la 28 iunie?", s-a mai întrebat retoric Ghimpu.

sursa: Unimedia

Pasat a devenit deja Mitropolitul Moldovei, susține Ghimpu

Pasat a devenit deja Mitropolitul Moldovei, susține Ghimpu
Foto: UNIMEDIA

"Pasat deja e Mitropolitul Moldovei." Declarația îi aparține președintelui interimar Mihai Ghimpu, lansată în cadrul unei întâlniri Think Moldova, cu referință la parteneriatul dintre Mitropolia Moldovei și fostul șef al securității Valeriu Pasat.


Amintim că Valeriu Pasat a devenit recent lider al Partidului Umanist, condus anterior de medicul Ion Mereuță.

Pasat a anunțat că va organiza un referendum pentru introducerea religiei ca disciplină obligatorie de studiu în școli. Între timp, Guvernul Filat a decis introducerea religiei ca disciplină de studiu facultativă în clasele 1-9.

sursa: Unimedia

Dunarea a depasit nivelul istoric atins in 2006

Dunarea a depasit nivelul istoric atins in 2006
Foto: bucurenci.ro

Dunarea a depasit cu 4 centimetri nivelul istoric din 2006 la Fetesti, iar la Galati, unde nivelul acesteia creste cu 2-3 centimetri pe zi, nivelul istoric a fost depasit cu 6 centimetri. La Braila, Dunarea este la acelasi nivel cu cel inregistrat in anul 2006. Hidrologii estimeaza ca fluviul va ramane la debite ridicate cel putin trei saptamani, potrivit Apele Romane. Dunarea va depasi pe sectorul Braila-Galati, in data de 8-9 iulie, debitul de 16.000 de metri cubi pe secunda, potrivit prognozei INHGA.


La Fetesti, Dunarea a depasit nivelul istoric din anul 2006 cu patru centimetri, si, ca urmare, au fost evacuate casele din zona cartierului Buliga. La Harsova, Dunarea a crescut din 30 iunie cu 12 centimetri, avand sambata un nivel de 708 centimetri, cu 56 de centimetri sub cota istorica inregistrata in 2006.

Nivelul Dunarii a depasit opt metri in apropiere de orasul bulgar Ruse, ceea ce a facut situatia din regiune critica, relateaza Sofia News Agency.

Deşi Agentia pentru studierea si mentinerea nivelului Dunarii a estimat o crestere cu cinci centimetri a fluviului in apropiere de Ruse, administratia locala nu a declarat stare de urgenta. Aceasta pentru ca directorul Serviciului de administrare a crizei si securitate a informatiilor din cadrul biroului guvernatorului districtului Ruse a anuntat ca nivelul fluviului incepe sa scada.

sursa: Unimedia

(Video) 40 de case din Câşliţa-Prut riscă să fie inundate de ape

(Video) 40 de case din Câşliţa-Prut riscă să fie inundate de ape
Foto: curaj.net

Prutul ameninţă să inunde satul Câşliţa din raionul Cahul. Alarmaţi, oamenii au cerut ajutorul armatei. Soldaţii, ajutaţi de angajaţi ai Serviciului de Protecţie Civilă, au ridicat astăzi, 3 iulie 2010, un dig din saci de nisip, informează Publika TV.


Digul a fost improvizat între gospodării şi o râpă unde a ajuns deja apa. Însă Prutul poate avansa oricând şi oricât.

Satul aflat la câţiva zeci de metri de râu ar fi putut să fie protejat de când s-a construit calea ferată Chişinău-Giurgiuleşti. Primarul şi oficialii de la Protecţia Civilă au opinii diferite despre situaţia din Câşliţa.

Menționăm că 40 de case pot fi afectate, în ciuda digului de 800 de metri, ridicat din saci cu nisip.



sursa: Unimedia

Mihai Ghimpu: UNIMEDIA este primul site pe care îl deschid în fiecare zi

Mihai Ghimpu: UNIMEDIA este primul site pe care îl deschid în fiecare zi
Foto: UNIMEDIA

"Site-ul de pe care mă informez zilnic este... www.pl.md (râde). Dar dacă serios, UNIMEDIA este primul site pe care îl deschid în fiecare zi." Declarața îi aparține președintelui interimar Mihai Ghimpu, lansată la o întâlnire organizată de Think Moldova, azi, 3 iulie.


Amintim că UNIMEDIA a fost premiat ca fiind cel mai bun site de știri în cadrul concursului WebTop.

În acest moment, potrivit Google Analytics, UNIMEDIA este accesată zilnic de 22 - 26 de mii de vizitatori absolut unici, care citesc câte 100 - 250 de pagini de știri. Lunar, UNIMEDIA are o audiență de circa 200 de vizitatori unici, care accesează peste 5 milioane de pagini de știri.

sursa: Unimedia

Poliţiştii nu vor mai trage pe dreapta şoferii grăbiţi

Poliţiştii nu vor mai trage pe dreapta şoferii grăbiţi
Foto: imageshack.us

Dacă până acum şoferii erau informaţi pe loc de încălcările regulilor de circulaţie, de acum încolo poliţiştii nu vor mai trage pe dreapta şoferii care forţează pedala de acceleraţie. Amenzile pentru depăşirea vitezei maxime admise vor fi trimise prin poştă, alături de fotografia care demonstrează contravenţia, informează Publika TV.

Poliţia rutieră crede că, în acest mod, va fi redusă şi corupţia.


Radarul şi camera video vor înregistra din maşina poliţiei autoturismul, numerele de înmatriculare ale acestuia, viteza lui, ora şi data.

Proprietarii de automobile vor primi prin poştă fotografia şi notificarea cu privire la depăşirea vitezei. Ei sunt obligaţi în timp de 10 zile să se adreseze la Poliţia rutieră pentru a elucida cine se afla la volan în momentul respectiv sau să achite imediat amenda.

Dacă se depăşeşte viteza legală cu 11-20 km, amenda constituie 400 de lei. În cazul când viteza este depăşită cu 21-40 km, veţi plăti 600 de lei, iar dacă viteza a depăşit cu 41 sau mai mulţi km limitele admise, va trebui să scoateţi din buzunar 1000 de lei.

Menţionăm că aproape 340 de accidente de circulaţie au fost înregistrate în ultima jumătate de an din cauza excesului de viteză.

sursa: Unimedia

Germania a umilit Argentina cu 4:0 şi s-a calificat în semifinale

Germania a umilit Argentina cu 4:0 şi s-a calificat în semifinale
Foto: gsp.ro

Germania a umilit Argentina, 4-0, într-un meci în care reprezentativa antrenată de Maradona şi-a pierdut strălucirea, iar Lionel Messi a fost doar o umbră a fotbalistului de la FC Barcelona.


Germania a început tare meciul contra Argentinei lui Maradona. Nemţii nu s-au lăsat impresionaţi de Messi şi compania şi au deschis rapid scorul, în minutul 3, prin Thomas Muller, fiind decişi să încheie repede conturile.

Schweinsteiger a executat o lovitură liberă, mingea a ajuns la Muller, care a deviat cu capul în poartă de lîngă Otamendi. Fundaşul argentinian a fost total depăşit de situaţie, greşind în mai multe rînduri şi oferindu-le avantaj elevilor lui Joachim Low.  Argentinienii au acuzat şocul şi şi-au revenit cu greu, fiind supuşi unei presiuni constante exercitate de nemţi. Nervozitatea excesivă a fotbaliştilor lui Maradona s-a făcut simţită după golul lui Muller. Messi nu a părut a fi în largul său, iar pătrunderile sale s-au lovit de apărătorii germani sau de portarul Manuel Neuer. Higuain n-a mai fost atacantul din partidele trecute, aflîndu-se mai mult în ofsaid şi nepunînd probleme serioase buturilor germane.

Friedrich şi compania au intrat cu avantaj la pauză, iar argentinienii păreau mai lucizi în startul reprizei a doua. A fost doar o iluzie însă. Di Maria şi-a încercat şutul, fără pericol prea mare pentru Neuer. Presaţi de handicapul de pe tabelă, argentinienii au început să comită tot mai multe greşeli şi să piardă tot mai multe baloane. Nemţii au punctat pentru 2-0 în minutul 68, după un contraatac perfect la capătul căruia Podolski a pasat în gura porţii pentru Klose, care a îndeplinit o simplă formalitate. Germania a simţit că poate îngenunchea Argentina şi n-a ezitat! Arne Friedrich, fundaşul care nu marcase nicidoată pentru naţională, a înscris după o acţiune superbă a lui Bastian Schweinsteiger. 7-le nemţilor a executat un corner, a înşirat toţi apărătorii sud-americanilor şi i-a pasat lui Friedrich, care a dus scorul la 3-0. Bomboana pe coliva Argentinei a pus-o acelaşi Klose, care a reuşit "dubla" în minutul 89.

Argentina a avut 54 la sută posesie şi 20 de şuturi la poarta lui Neuer, în timp ce Germania a avut "doar" 18. Nemţii vor întîlni în semifinale cîştigătoarea dintre Spania şi Paraguay, meci care se joacă în această seară, de la 21:30.

sursa: Unimedia

Google îşi va plăti mai bine angajaţii homosexuali

Google îşi va plăti mai bine angajaţii homosexuali
Foto: massresistance.org

În Statele Unite, un angajat îşi poate trece în planul de asigurări de sănătate şi soţia sau soţul, fiind astfel scutit de un impozit federal. Cuplurile căsătorite nu trebuie să plătească impozitul pentru aceste beneficii oferite de companii. Apare însă o problemă la cuplurile de homosexuali care nu se pot căsători, în anumite state, aceştia trebuind să plătească impozitele. Astfel, Google a decis să îşi recompenseze suplimentar angajaţii homosexuali care au un partener de viaţă, informează REALITATEA.NET.


Potrivit foxnews.com, prin noua politică Google, homosexualii care au un partener vor primi mai mulţi bani, drept compensaţie pentru impozitul plătit la planul de sănătate. Heterosexualii nu vor beneficia de aceşti bani pentru că ei au opţiunea de a se căsători.

Apărătorii drepturilor homosexualilor cred că este o măsură foarte bună, dar conservatorii creştini din Statele Unite şi-au exprimat dezaprobarea, spunând că este vorba de o discriminare pe bază de sex.

Google nu este prima companie care să implementeze o asemenea măsură. Hotelul Kimton şi un lanţ de restaurante din SUA oferă deja salarii mai mari angajaţilor homosexuali cu un partener de viaţă. Măsura este retroactivă pentru data de 1 ianuarie 2010.

sursa: Unimedia

Voronin a folosit mașina de serviciu la o întâlnire de partid. Ghimpu: Comuniștii au folosit și elicopterul statului în campanie. Cancelaria de Stat urmează să se clarifice

Voronin a folosit mașina de serviciu la o întâlnire de partid. Ghimpu: Comuniștii au folosit și elicopterul statului în campanie. Cancelaria de Stat urmează să se clarifice
Foto: vizitator UNIMEDIA

Mașina guvernamentală cu numărul de înmatriculare RM G 077 a fost surprinsă ieri, 2 iulie, de un vizitator UNIMEDIA la o întâlnire a liderului PCRM, Vladimir Voronin, cu activul comuniștilor din or. Râșcani.


Solicitat de UNIMEDIA, Igor Volnițchi, purtătorul de cuvânt al premierului Filat, a confirmat că mașina guvernamentală îl deservește pe Vladimir Voronin.

În acest sens, Mihai Ghimpu, președintele Parlamentului și președinte interimar, a declarat la o întâlnire Think Moldova că "Voronin nu are dreptul să folosească această mașină în interesul partidului. Ea aparține Cancelariei Guvernului, care urmează să se clarifice. Voronin a folosit în campania din anul trecut și elicopterul statului, dar noi în acest caz discutăm despre o simplă mașină".

Potrivit vizitatorului UNIMEDIA, Voronin a declarat că a venit "în fața activului partidului la Râscani, dar nu în fața electoratului".

sursa: Unimedia

Voronin: AIE este ca "jițălu de la vacă", Ghimpu e "pareni s diagnozom", "Filat a organizat lovitura de stat la 7 aprilie", iar "Lupu e un trădător și nu merită promovat în nicio funcție"

Voronin: AIE este ca
Foto: cristinasaitan.files.wordpress.com

Pe aceștia din AIE "nu-i poți rupe de la conducere ca "jițălu" (vițel - n. red.) de la vacă", Ghimpu este "pareni s diagnozom", "Filat a organizat lovitura de stat de la 7 aprilie", dar "nu s-a descoperit până în ziua de azi", iar "Lupu e un trădător și nu merită promovat în nicio funcție". Declarațiile aparțin liderului PCRM, Vladimir Voronin, lansate ieri, 2 iulie, la o întâlnire cu activul PCRM din or. Râșcani.

Vizita liderului PCRM la Râșcani a debutat cu depuneri de flori la monumentul lui Lenin. Ulterior, Voronin a avut un discurs în limba rusă în fața celor circa 500 de membri de partid, în cadrul căruia a atacat dur conducerea țării, care "sta ilegal la putere" și "dă afară lumea de la serviciu pe criterii politice".


La întrebările incomode Voronin a răspuns evaziv, cu unele aminințări sau vorbe pline de duh: "Dacă mai vorbești o să vină băieții să te bată" sau "așează-te la loc că o să-ți fure caleasca cu copilul".

Voronin și-a chemat activul să lucreze activ cu cetățenii și să-i cheme să boicoteze referendumul de modificare a art. 78 din Constituție, inițiat de AIE.

sursa: Unimedia

Hillary Clinton: Uşa NATO rămâne deschisă pentru Ucraina

Hillary Clinton: Uşa NATO rămâne deschisă pentru Ucraina
Foto: mpinteractiv.ro

Şefa diplomaţiei americane, Hillary Clinton, a declarat la Kiev că uşa NATO rămâne deschisă pentru Ucraina, deşi noua putere ucraineană a renunţat la această idee. "Uşa NATO rămâne deschisă, dar îi revine Ucrainei să decidă dacă va urma sau nu această cale sau alta", a declarat Clinton dupa întâlnirea cu omologul său ucrainean, Konstantin Griscenko, comunică 9am.ro.

"Unii încearca să-i forţeze pe ucraineni să aleagă între un angajament cu Rusia sau cu Occidentul. Credem că aceasta este o alegere falsă", a declarat secretarul de stat american.


"Sperăm că Ucraina va avea relaţii bune cu vecinii, inclusiv cu Rusia", menţinând în acelaşi timp "legături apropiate şi constructive cu Statele Unite şi Uniunea Europeana", a adăugat şefa diplomaţiei americane.

Hillary Clinton a evitat să critice regimul ucrainean privind libertatea presei, în condiţiile în care numeroase publicaţii şi jurnalisşti de la Kiev acuză autorităţile că vor să impuna cenzura. Hillary Clinton a evocat o serie de incidente în acest sector în cursul întâlnirii cu preşedintele Ianukovici, făcând în special referire la cazurile posturilor de televiziune 1+1 şi STB, care au denunţat tentativele de cenzură.

Hillary Clinton a declarat că Washingtonul este pregătit să investească în domeniul energetic din Ucraina, în special în sectorul nuclear şi al gazelor. "Companiile americane ar fi interesate în special în domeniul nuclear civil, dezvoltarea industrială a metanului şi de forajele la mare adâncime în Marea Neagră", a precizat Clinton.

La rîndul său, preşedintele Ianukovici a invitat UE şi Rusia să participe la construirea unui nou gazoduct în Ucraina, pentru a creşte tranzitul gazului rus spre Europa, în condiţiile în care 80% din acesta trece pe teritoriul ucrainean.

Amintim că Parlamentul ucrainean a adoptat în noaptea de 1 spre 2 iulie curent, în ultima lectură, o lege care stipuleaza că Ucraina nu poate să adere la niciun bloc militar internaţional, relatează RIA Novosti. Unele voci afirmă că aceasta este încă o măsură pentru a linişti Rusia, care se opunea tentativelor Kievului de a se apropia de Alianţă, însă Ianukovici a precizat că încearcă să menţină relaţii bune atât cu Moscova, cât şi cu Occidentul.

sursa: Unimedia

Un test genetic le spune oamenilor dacă vor trăi 100 de ani

Un test genetic le spune oamenilor dacă vor trăi 100 de ani
Foto: ecosapiens.ro

Oamenii de ştiinţă din Statele Unite au descoperit o cale pentru a stabili câte şanse are o persoană să ajungă la vârsta de 100 de ani. Cercetătorii americani de la Şcoala de Sănătate Publică şi Medicină a Universităţii Boston au decoperit că anumite gene din corpul omenesc sunt responsabile cu longevitatea, informează BBC News Online, citat de REALITATEA.NET.


Echipa americană a creat un model matematic care analizează semnele genetice ale vieţii lungi pe care le-au descoperit, pentru a stabili şansele pe care le are o persoană de a atinge vârsta de 100 de ani.

Americanii au început studiul în 1995, analizând între timp peste 1.000 de oameni care au trecut pragul de 100 de ani.

În ţările industrializate, doar una din 6.000 de persoane ajunge să trăiască un secol sau mai bine.

sursa: Unimedia

Facebook va avea tehnologie de recunoastere faciala

Facebook va avea tehnologie de recunoastere faciala
Foto: scrape.tv

Platforma de socializare Facebook a inceput sa testeze o tehnologie de detectare a fetei pentru pozele prietenilor tai. Detectarea automata a fetei atunci cand taguieste o persoana intr-o poza nu este singura dintre schimbarile care vor avea loc in interfata si functiile site-ului, anunta  Mashable.

Testele, pe care unii dintre useri le-au putut experimenta chiar de astazi, au ca scop eliminarea tag-urilor false. In concluzie Facebook tine cu tine si-si doreste sa nu mai fii spamuit si taguit in poze in care nu apari defapt, scrie Facebook pe blogul oficial.


In prezent daca vrei sa taguiesti pe cineva intr-o poza, dai click pe fata persoanei respective, adaugi numele si continui procesul cu toate pozele. Ce te faci daca in album ai sute de poze si sute de persoane de taguit. Procesul devine destul de plictisitor, asa ca Facebook a implementat aceasta tehnologie de detectare a fetei care va gasi automat fetele prietenilor tai in poze si ii va selecta, scutindu-te de o mare bataie de cap. In urmatorul pas vei fi intrebat "Cui ii apartine aceasta fata?", iar tu va trebui doar sa tastezi numele.

Tehnologia este asemanatoare celei de detectare a zambetului in poze, functie pe care o prezinta unele camere digitale , deci nu se poate spune ca este o inventie inedita, insa este foarte bine venita utilizatorilor de Facebook.

Noua functie nu este deocamdata disponibila pentru toti cei care au cont de Facebook. Implementarea a inceput de ieri, 1 iulie 2010, dar este posibil sa mai dureze cateva zile pana când noua facilitate va fi disponibila pentru toata lumea.

sursa: Unimedia

430 de nepoţi, 30 de copii şi 11 neveste - bilanţul realizărilor unui gazan de 82 de ani

430 de nepoţi, 30 de copii şi 11 neveste - bilanţul realizărilor unui gazan de 82 de ani
Foto: gazastrip.org

Abu Talal, din orăşelul din sudul Fâşiei Gaza, Kahn Younis, este ascendentul a cel puţin 460 de gazani, dacă luăm în calcul că are şi 30 de copii, care încă mai trăiesc, pentru că 11 i-au murit. Mai mult, de-a lungul vieţii sale, bărbatul a avut şi 11 soţii. În prezent, are doar patru deodată. Iar cel mai tânăr copil al său de-abia a împlinit doi ani. Ceea ce înseamnă că la 80 de ani, bătrânul era încă potent şi fertil. Cea mai tânără soţie a lui e cu 50 de ani mai fragedă decât el.


Legea din Gaza, draconica sharia islamică înscrisă în Coran, nu permite bărbaţilor să aibă mai mult de patru neveste în acelaşi timp. Dar, scrie BBC, nu e foarte obişnuit în Gaza ca bărbaţii să aibă mai mult de o soţie. De aceea, Abu Talal e un fel de legendă în sudul Gazei graţie imensei sale familii.

“Eu am fost singur la părinţi”, spune Abu Talal. “Aşa că am vrut să am o familie mare – ba mai mult, a devenit un fel de hobby”, îşi expune octogenarul concepţia despre procreere. De fiecare dată când i se naşte un copil, bărbatul sacrifică o capră. Ceea ce trebuie să fie dramatic pentru populaţia caprină a Gazei, comentează reporterul BBC News.

Populaţia în Gaza creşte cu aproximativ 5% în fiecare an. Circa 1,5 milioane de oameni trăiesc în teritoriul lung de 40 de kilometri şi lat de maxim 12 kilometri. Majoritatea localnicilor trăiesc la limita sărăciei, iar şomajul este de 40%.

Se teme Abu Talal să mai facă progenituri în aşa o situaţie? “Nu, pentru că şi dacă pierd 200 de nepoţi, tot îmi mai rămân 200”, spune octogenarul. De altfel, numai în timpul conflictului dintre Hamas şi Fatah, Abu Talal şi-a pierdut 10 rude. Cu toate că a ajuns la un astfel de bilanţ familial, nu-i cale ca bătrânul să se oprească. “Cred că m-aş mai descurca cu vreo 10 sau 15 copii”, spune el.

sursa: Unimedia

Paris Hilton, arestată pentru că a fumat marijuana la meciul Brazilia-Olanda

Paris Hilton, arestată pentru că a fumat marijuana la meciul Brazilia-Olanda
Foto: fanpop.com

Moştenitoarea lanţului de hoteluri Hilton, a fost arestată în Africa de Sud pentru că ar fi fumat un joint în timpul meciului de fotbal pierdut de Brazilia în faţa Olandei cu 1 la 2.


Paris Hilton, în vârstă de 29 de ani, a fost reţinută în Port Elisabeth, oraşul sud-african în care s-a desfăşurat sfertul de finală. Vedeta a fost dusă la secţia de poliţie, dar un judecător a hotărât să-i dea drumul, informează The Telegraph.

Paris Hilton a ajuns în Africa de Sud joi, într-o excursie legată de Campionatul Mondial de Fotbal. De când a ajuns în Africa de Sud, Paris îşi postează impresiile despre naţiunea africană pe Twitter. “E atât de frumos aici. De-abia aştept să merg într-un Safari săptămâna asta şi să văd toate animalele alea grozave”, a scris Paris. După meciul Brazilia-Olanda, Paris Hilton a scris: “M-am ditrat atât de bine la meci azi. Ce meci! Iubesc Africa de Sud”.

sursa: Unimedia

Voronin: Vom îndemna simpatizanţii PCRM să nu participe la Referendum

Voronin: Vom îndemna simpatizanţii PCRM să nu participe la Referendum
Foto: timpul.md

"Cel mai probabil vom îndemna susţinătorii PCRM să nu participe la acest referendum". Declarația îi aparține liderului PCRM, Vladimir Voronin, lansată la Publika TV.

Liderul Partidului Comuniştilor din Moldova, Vladimir Voronin, a mai adăugat că PCRM nu a luat încă o decizie, dar urmează să adopte o poziţie în ceea ce priveşte referendumul constituţional din 5 septembrie 2010.

Ştirea se actualizează.



sursa: Unimedia

INNA este pe primul loc in 'Top 100 cele mai sexy femei din lume'

INNA este pe primul loc in 'Top 100 cele mai sexy femei din lume'
Foto: monden.info

Cititorii revistei FHM Romania au votat-o pe INNA ca fiind cea mai sexy femeie din lume, cantareata devansand modele consacrate, fosti iepurasi Playboy sau vedete celebre. Pe pozitia secunda de afla modelul Catrinel Menghia, urmata de Gina Pistol. Fostul star din franciza Transformers, Megan Fox, este abia pe pozitia a patra, urmata de Marisa Miller, scrie feminis.ro.


Prezentatoarea stirilor sportive de la Pro TV, Corina Caragea, este pe locul sase, Adriana Lima pe sapte, in timp ce Simona Patruleasa, Jessica Alba si Angelia Jolie incheie top primelor zece cele mai sexy femei din lume.

In top 20 mai sunt incluse, potrivit cititorilor Delia Florea, Eva Mendes, Charlize Theron, Scarlett Johanesson, Beyonce, Anna Lesko, Ilinca Vandici, Jessica Biel, Laura Cosoi si Monica Barladeanu.

Menţionăm că după ce în luna mai a apărut pe coperta FHM Romania, cântăreaţă româncă Inna a apărut şi în ediţia franceză a revistei, informează libertatea.ro.

Prezentată ca fiind "noua regină a dansului", bruneta de 23 de ani a realizat un pictorial incendiar pentru francezi, care nu demult o lăudau cu apelativul "bomba muzicală". În publicaţia pentru bărbaţi, Inna e prezentată ca o adevărată zeiţă, fiind "prima artistă din România care a intrat în topurile muzicale americane".

sursa: Unimedia

La 6 iulie, când a pornit al treilea val de deportări staliniste, Parlamentul se pregătește să condamne oficial comunismul. VEZI AICI RAPORTUL COMISIEI COJOCARU

La 6 iulie, când a pornit al treilea val de deportări staliniste, Parlamentul se pregătește să condamne oficial comunismul. VEZI AICI RAPORTUL COMISIEI COJOCARU
Foto: Sergiu Turcanu, turcanu.net

Raportul privind condamnarea comunismului va fi examinat la şedinţa Parlamentului din 6 iulie. O decizie în acest sens a fost adoptată de către Alianța pentru Integrare Europeană, la insistenţa preşedintelui Parlamentului Mihai Ghimpu, anunță Publika TV.

Ghimpu vrea ca Parlamentul să se convoace într-o şedinţă specială pe 6 iulie, când a pornit al treilea val de deportări staliniste.

Amintim că Raportul Comisiei pentru studierea regimului comunist urma să fie examinat în şedinţa de Parlament de pe 28 iunie, care a fost însă amânată. Atunci, premierul Vlad Filat a declarat că e necesară "condamnarea comunismului într-o ambianță în care să nu mai revenim niciodată la acest subiect".


În cadrul evenimentului de comemorare a victimelor ocupaţiei sovietice şi regimului totalitar comunist, din 28 iunie curent, Ghimpu a menţionat că el nu interzice Partidul Comuniştilor, ci doar simbolistica acestora. „Nu poţi umbla cu cruce la gât şi cu satana în buzunar”, a declarat preşedintele interimar în acel context.

Principalele recomandări ale Comisiei Cojocaru sunt:

1) condamnarea regimului totalitar comunist din RASSM şi RSSM drept unul care a comis crime împotriva umanităţii, precum şi condamnarea morală a acţiunilor tuturor acelor persoane car au participat la comiterea crimelor regimului totalitar comunist;

2) interzicerea utilizării noţiunii de „comunist” şi a derivatelor acesteia în titulaturile formaţiunilor politice, în denumirile unor instituţii şi întreprinderi publice şi private, precum şi interzicerea utilizării şi propagării în scopuri politice în spaţiul public a simbolurilor totalitare, deopotrivă, comuniste şi naziste, în conformitate cu Rezoluţia OSCE din 2009 cu privire la reunirea Europei divizate prin promovarea Drepturilor Omului şi Libertăţilor Civile în sec. XXI;

3) elaborarea şi adoptarea neamânată a Legii Lustraţiei;

4) formarea unei comisii de experţi care să evalueze daunele materiale pricinuite de regimul totalitar comunist.

VEZI AICI RAPORTUL INTEGRAL, publicat anterior de Timpul de dimineață.

Amintim că în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, adică acum 61 de ani, comuniştii au pornit al treilea val de deportări. În februarie 1949, avusese loc congresul al II-lea al Partidului Comunist din Moldova, care a luat decizia de a colectiviza agricultura. Puţin mai târziu, reprezentantul PC în Moldova a emis hotărârea specială nr. 509 “Cu privire la deportarea din RSSM a familiilor de chiaburi, foşti moşieri şi de mari comercianţi”. În listă au fost incluse 11.212 familii.

Dacă la 1 februarie 1949 erau colectivizate numai 22% din gospodăriile ţărăneşti, în luna decembrie 1949 – 82,3%. De frica deportărilor, ţăranii au fost nevoiţi să intre în colhozuri, în numai cinci-şase luni fiind formate 1.743 colhozuri, care întruneau 306.400 gospodării ţărăneşti.

Potrivit istoricilor, au fost deportaţi cei mai buni gospodari, în sate rămânând oamenii săraci, mai puţin harnici, dar devotaţi până în măduva oaselor regimului comunist. Valul deportării din 1949 a fost, fără îndoială, o crimă comisă de regimul leninisto-stalinist faţă de umanitate. Dacă “troica” te declara chiabur, atunci nu mai aveai căi de scăpare. Erai categorisit duşman al poporului şi trimis la munci grele în Siberia sau Kazahstanul de nord.

sursa: Unimedia

FMI a aprobat revizuirea acordului cu România şi eliberarea tranşei de aproximativ 900 milioane euro

FMI a aprobat revizuirea acordului cu România şi eliberarea tranşei de aproximativ 900 milioane euro
Foto: www.fjn.com.br

Board-ul FMI a aprobat, vineri, a patra revizuire a acordului stand-by cu România, astfel că va elibera cea de-a cincea tranşă din împrumut, în valoare de aproximativ 900 milioane de euro, banii urmând să intre cel mai probabil luni în contul Băncii Naţionale a României, scrie Mediafax.


România a încheiat în primăvara anului trecut un acord de finanţare externă cu UE, FMI şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro.

Valoarea totală a finanţărilor virate României de către FMI, în cadrul împrumutului stand-by în sumă de circa 13 miliarde de euro, este de peste 9,2 miliarde de euro, dintre care pentru acoperirea deficitului bugetar s-au utilizat circa 2,2 miliarde de euro, iar diferenţa a intrat în rezervele BNR.

sursa: Unimedia

Spionaj ereditar: Anna Chapman, recrutată de tatăl ei, agent KGB

Spionaj ereditar: Anna Chapman, recrutată de tatăl ei, agent KGB
Foto: RTV

Tatăl Annei Chapman, frumoasa rusoiacă arestată într-un dosar de spionaj, este un fost agent KGB. Serviciile secrete britanice investighează posibilitatea ca acesta să-şi fi recrutat propria fiică.


Anna Chapman i-ar povestit fostului ei soţ, cetăţean britanic, că tatăl ei, Vasili Kuşcenko era un ofiţer de rang înalt în forţele de securitate ruse, informează The Telegraph. Alex Chapman a fost vizitat miercuri de un agent al MI5.

Serviciile britanice încearcă să stabilească dacă Anna Chapman, care este cetăţeancă britanică, s-a ocupat cu spionajul sau a fost recrutată în perioada în care a trăit la Londra. Femeia a fost arestastată la începutul acestei săptămâni, în America, împreună cu alţi 10 suspecţi.

Alex Chapman e psiholog şi s-a căsătorit cu Anna Kuşcenko în Moscova, în 2002. Cei doi se întâlniseră cu doar 5 luni înainte într-un club de noapte londonez. Patru ani mai târziu, cuplul a divorţat. Acesta le-a spus reporterilor de la The Telegraph că fosta lui soţie i-a dezvăluit că tatăl ei era ofiţer de top în KGB, un „agent în vechia Rusie”.

sursa: Unimedia

Șelin, lider PSD: Eu am creat Alianța Moldova Noastră

Șelin, lider PSD: Eu am creat Alianța Moldova Noastră
Foto: 2009.md

"Eu am creat Alianța Moldova Noastră. Am invitat diferiți politicieni la discuție și am sperat că voi uni forțele sănătoase din societate. Ulterior, după ce am cunoscut mai bine stuația, am plecat din politică." Declarația îi aparține liderului PSD, Victor Șelin, lansată în cadrul emisiunii Fabrika de la Publika TV.


UNIMEDIA precizează că Alianța Moldova Noastră este partidul, care a fost pilonul Blocului Moldova Democrată, principalul concurent al PCRM în alegerile parlamentare din 2005.

Ulterior, AMN a trecut pragul electoral în urma alegerilor parlamentare din 29 iulie 2009 și a devenit parte componentă a Alianței pentru Integrare Europeană.

Între timp, Victor Șelin, cunoscut om de afaceri, a fost ales în calitate de președinte al Partidului Social Democrat, partid condus anterior de Dumitru Braghiș, ex-prim-ministru.

sursa: Unimedia

Victor Şelin: Am finanţat PSD, dar nu o voi mai face

Victor Şelin: Am finanţat PSD, dar nu o voi mai face
Foto: gruprc.ro

Victor Şelin, actualul preşedinte al Partidului Social Democrat şi proprietarul reţelei de cinematografe "Patria", a recunoscut ieri, 2 iulie 2010, în cadrul emisiunii "Fabrika" de la Publika TV, că a finanţat PSD în cadrul alegerilor precedente. "Dar nu o voi mai face", a ţinut să menţioneze în acest context politicianul şi omul de afaceri Şelin.


"Am finanţat cu 1, 2, 3 milioane de lei şi apoi m-am trezit cu Fiscul la uşă, care îmi cereau să achit 15% impozit pe venit", a explicat liderul PSD.

"Nu poate supravieţui un partid politic fără un om de afaceri", susţine preşedintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova Dumitru Diacov, prezent în cadrul aceleiaşi emisuni. Acesta însă a refuzat să spună cine finanţează PDM-ul, dar a menţionat că este vorba de mai mulţi oameni de afaceri.

Finanţatorii partidelor îşi ţin în secret identitatea pentru că este încă incert cine va fi la guvernare după alegeri, dar şi de frica Fiscului, explică Diacov.

Conform unui studiu prezentat de Iurie Ciocan, secretarul Comisiei Electorale Centrale,  în contextul campaniei electorale pentru alegerile din 5 aprilie 2009, cele mai mari venituri disponibile a fi folosite pentru finanţarea partidului, au fost acumulate de PCRM (6,78 milioane lei), urmat de PSD (4,27 milioane lei). Veniturile partidelor politice, care sunt astăzi în  AIE, s-au prezentat astfel: AMN (4,15 milioane lei), PLDM (4,14 milioane lei), PDM (1,88 milioane lei) şi PL (1,59 milioane lei).

În cazul campaniei electorale pentru alegerile din 29 iulie 2009, Partidul Comuniştilor rămâne lider la categoria veniturilor - 3,89 milioane lei. Partidele membre ale Alianţei au înregistrat următoarele venituri: PDM (3,75 milioane lei), AMN (3,09 milioane lei), PLDM (2,21 milioane lei) şi PL (1,34 milioane lei), arată studiul.

sursa: Unimedia

"Rafinamentul subtil" al lui Vlad Filat contrastă izbitor cu "simplitatea și practicismul" lui Mihai Ghimpu

Foto: blogspot.com

Receptia organizata de simpatica si prietenoasa Ambasada americana, pentru celebrarea Zilei Nationale a SUA alaturi de prietenii din Moldova, a reliefat accindetal specificul personajelor politice centrale din Moldova.


Prestatia premierului si presedintelui interimar al Moldvei mi-a ajutat sa inteleg mai bine aspectele ce tin de imaginea si linia comportamentala a liderilor politici, in care se oglindesc si textura electoratului nostru. Bineinteles, anumite lucruri au fost descoperite multumita gazdei receptiei, care a creat un climat degajat propice descatusarii liderilor politici.

Din start m-a surprins stilul si dispozitia launtrica a celor doi politicieni. Rafinamentul subtil desprins din conduita lui  Vlad Filat contrasta izbitor cu simplitatea si practicismul tradat cu usurinta de spicherul legislativului, Mihai Ghimpu. Vestimentatia celor doi a fost nu doar o expresie a gustului individual, dar si un semnal codificat ce cuprinde parametrii si coordonatele politicilor purtate de fiecare dintre acestia. Blujii si sacoul, diluate de camasa alba imbracata de premier, erau intocmai cu tonul festivitatii si corespundea exteriorului ales de ambasadorul american, si care era demn de popularele pelicule “western”. In plina disonanta cu armonia vestimentara descrisa a fost imbracamintea putin sifonata a spicherului parlamentului.

Stralucind la capitolul cod vestimentar, premierul retinut de fire s-a contopit mai greu in atmosfera de ”western” creata cu grija de gazda, la care s-a convertit marea parte a invitatilor, impreuna cu emancipatul presedinte interimar. La socializarea si descatusarea lui Filat a contribuit ambasadorul in propria persoana. Momentul culminant a fost esarfa legata la gatul premierului de catre excelenta sa, Asif Chaudry. Decomplexarea definitiva a esuat insa dupa ce oficialul moldovean a refuzat sa puna pe cap palaria de ”cowboy”. Retinerea lui Filat a fost compensata substantial de catre indraznetul presedinte interimar, care nu s-a sfiit sa imbrace fara a fi mult rugat accesoriile inspirate din ”filmele western”.

Placerea de a imbraca costumatia respectiva a scos la iveala curajul liderului liberal in tot ceea ce face. A fi in centrul atentiei este o placere mai mare pentru Ghimpu, acceptand si anumite derogari de la normalitate. Jucaus si amuzant, Ghimpu se integreaza mai usor in multime, chiar daca o face pe alocuri stangaci si neconvigator. Pline de sens si elevate, glumele facute lui Filat ii fundamenteaza imaginea eleganta, dar patrunsa de orgoliu.

Chiar daca infatisarea premierului era mai apropiata contextului ”western”, dansul a ramas distant de la ceea ce avea loc. Alegerea “microfonului cu luminite verzi” (culoarea preferata a PLDM) pentru rostirea cuvantarii sale, dar si refuzul de a pune palaria de “cowboy” pe cap, arata cat de mult tine Vlad Filat la imaginea deja creata. Foarte apropiat de temperamentul real al premierului, coduita lui cumpatata si calculata exprimata la receptia americana caracterizeaza profilul alegatorilor tintiti de liberal-democrati (segmentul mai rational de dreapta). Inconstient, dar consecvent, liberalul Ghimpu atrage de partea sa publicul mai sentimental, simplu si modest, de pe aceeasi dreapta a spectrului politic.

Continuare pe blogul lui Denis Cenușă

sursa: Unimedia

Deutsche Welle: Un decret prezidenţial tensionează la maximum relaţiile moldo-ruse

Deutsche Welle: Un decret prezidenţial tensionează la maximum relaţiile moldo-ruse
Foto: AP

Rusia se pregăteşte să boicoteze mărfurile moldoveneşti. Autorităţile ruse vor să restricţioneze din nou importul vinurilor moldoveneşti după ce preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a decretat ziua de 28 iunie „Zi a ocupaţiei sovietice”, scrie Deutsche Welle.


La 28 iunie curent, Legislativul de la Chişinău urma să audieze, într-o şedinţă specială, raportul Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar şi să ia o decizie politică în sensul interzicerii titulaturii şi simbolicii comuniste în Republica Moldova. Şedinţa nu a avut loc, deoarece nu toate componentele Alianţei de guvernare agrează iniţiativa liderului PL, Mihai Ghimpu, de condamnare a comunismului. În consecinţă, preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a semnat un decret-surpriză prin care a declarat ziua de 28 iunie „Zi a ocupaţiei sovietice”.

Decretul preşedintelui moldovean a provocat reacţia imediată a Dumei de Stat a Rusiei, care a adoptat unanim o declaraţie prin care a condamnat decretul lui Ghimpu, acuzându-l că se pronunţă împotriva bunelor relaţii moldo-ruse şi că încearcă să modifice istoria. La rândul său, primarul Moscovei, Iurii Lujkov, a făcut apel către cetăţenii ruşi să boicoteze produsele fabricate în Moldova „până când conducătorii Republicii Moldova îşi vor anula decizia şi îşi vor cere scuze în faţa poporului rus”. Lujkov a calificat decretul lui Mihai Ghimpu drept „o duşmănie vădită faţă de Rusia”.

Serviciul sanitar rus „Rospotrebnadzor" a anunţat că a oprit un lot de vin din Moldova care nu corespunde standardelor de calitate. Şeful „Rospotrebnadzor", Ghenadii Onişcenko, a declarat că Rusia va înăspri controlul calităţii vinurilor moldoveneşti şi ar putea sista deschiderea noilor terminale de import a vinurilor din Republica Moldova. Din 2007 vinurile moldoveneşti sunt exportate în Rusia printr-un singur terminal - la Solnţevo, regiunea Moscovei. În primăvara anului curent, părţile convenise să deschidă alte două terminale - la Sankt-Petersburg şi Breansk.

Nici partenerii de coaliţie ai lui Mihai Ghimpu nu sunt încântaţi de decretul emis de preşedintele interimar al Republicii Moldova.

Preşedintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova, Dumitru Diacov: „Era clar că va fi o reacţie negativă. Noi nu avem nevoie nici să bulversăm situaţia în interiorul Alianţei, dar nici să creăm probleme în relaţiile noastre externe”.

Prim-vicepreşedintele Partidului „Alianţa Moldova Noastră”, Victor Osipov, consideră că decretul preşedintelui Ghimpu va îngreuna soluţionarea problemei transnistrene: „Dacă vorbim de problema transnistreană, o serie de parteneri din Occident ai Republicii Moldova au făcut eforturi deosebite şi au pus foarte sus pe lista lor de priorităţi această problemă, plasând-o pe agenda discuţiilor pe care le au cu Federaţia Rusă. Oamenii care au lucrat în diplomaţia occidentală pentru a obţine aceste rezultate sunt şi ei surprinşi şi nedumeriţi de modul în care autorităţile moldovene gestionează această relaţie".

Vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat, Mihai Godea, susţine că reacţiile negative venite dinspre Rusia sunt rezultatul unor acţiuni ale Chişinăului „negândide până la capăt”: „Pentru noi sunt importante semnalele care vin de la Executivul Federaţiei Ruse. Semnale negative sunt şi ele au apărut ca urmare a unor acţiuni care nu au fost gândite până la capăt”.

Pe de altă parte, preşedintele interimar al Republicii Moldova, liberalul Mihai Ghimpu, a declarat că „Federaţia Rusă a recunoscut independenţa Republicii Moldova, deci şi Declaraţia de independenţă în care scrie negru pe alb că Moldova a fost ocupată de sovietici”. El nu crede că restricţiile economice anunţate de Rusia pentru Moldova au legătură cu decretul pe care l-a semnat:

„Eu nu cred că Federaţia Rusă va coborî de la o problemă atât de importantă unde este vorba de soarta unui popor la problema unor roşii şi morcovi”.

Istoricul moldovean Gheorghe Cojocaru susţine că decretul lui Mihai Ghimpu de instituire a Zilei ocupaţiei sovietice „consemnează adevărul istoric despre data de 28 iunie 1940, când maşina militară sovietică a ocupat Basarabia şi alte teritorii româneşti, ca o consecinţă directă a tranzacţiei secrete sovieto-naziste din 23 august 1939".

sursa: Unimedia

Suspendarea traficului rutier pe str. Alexandru cel Bun între orele 8.00 – 17.00

Suspendarea traficului rutier pe str. Alexandru cel Bun între orele 8.00 – 17.00
Foto: ecursuri.ro

Primăria municipiului Chişinău anunţă despre suspendarea traficului rutier pe str. Alexandru cel Bun, tronsonul cuprins între străzile Puşkin şi Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni, pe data de 3 iulie a.c., între orele 8.00 – 17.00. 


Traficul rutier va fi suspendat în legătură cu desfăşurarea lucrărilor de defrişare şi curăţare a arborilor. Conducătorii auto care traversează zona sunt rugaţi să respecte semnalizarea rutieră temporară instituită în zonă.
 

sursa: Unimedia

Range Rover a prezentat aseara noul model Evoque, un coupe derivat din conceptul LRX

Range Rover a prezentat aseara noul model Evoque, un coupe derivat din conceptul LRX
Foto: noahmallin.com

Range Rover a anuntat cu ceva timp in urma acest nou model, dar pana aseara, 2 iulie 2010, nimeni n-a stiut care va fi denumirea oficiala a masinii, pentru ca era putin probabil sa fie pastrat numele conceptului - LRX. Britanicii au aratat versiunea de serie, care se numeste Evoque si care marcheaza o schimbare in gama Range Rover, constructorul britanic fiind unul destul de traditionalist, fara experimente.

Evoque este insa altceva si deschide noi perspective pentru Range Rover. Chiar oficialii constructorului britanic au spus ca se asteapta ca Evoque sa atraga noi clienti, care pana acum nu erau interesati de Range Rover. Este un model tineresc, cel mai mic din gama, dar si cel mai sportiv, cel ptuin la nivelul designului, pentru ca nu s-a spus nimic legat de motorizari, cu exceptia faptului ca Evoque va atinge un prag minim de emisii de CO2 de 130 grame/km.


Range Rover EvoqueNoul Range Rover Evoque arata chiar bine, cu o forma dinamica, diferita fata de masivitatea modelelor actuale din gama britanicilor. Este si mai mic decat acestea si va fi oferit in versiune cu doua roti motrice, dar si 4x4. De asemenea, Evoque este si cel mai usor si mai economic Range Rover si are o importanta majora pentru constructorul britanic, in conditiile in care va atrage noi clienti si va spori semnificativ vanzarile marcii. Evoque va fi disponibil in peste 160 de tari.

Britanicii au mai anuntat ca la designul masinii a colaborat si Victoria Beckham, sotia fotbalistului englez David Backham, aceasta fiind invitata la prezentarea oficiala de aseara.

Range Rover Evoque va debuta public la Salonul Auto de la Paris, din aceasta toamna, iar vanzarile vor incepe in vara anului viitor. Deocamdata nu au fost anuntate motorizarile masinii, detaliile tehnice urmand sa fie dezvaluite la Paris.

sursa: Unimedia

Uruguay, în semifinale după 40 de ani! Ghana, eliminată la penalty-uri

Uruguay, în semifinale după 40 de ani! Ghana, eliminată la penalty-uri
Foto: RTV

Al doilea sfert de finală de la CM din Africa de Sud a adus o partidă de un dramatism rar întâlnit, în care calificarea a fost decisă de atacanţii celor două echipe. Urguayenii Forlan, Luis Suarez şi Abreu, şi ghanezul Gyan, au fost oamenii în jurul cărora s-a învârtit soarta partidei de pe Soccer City.


Una care a pornit cu echipa sud-americană ca favorită, din perspectiva celor 11 participări la CM, spre deosebire de Ghana, abia la a doua participare la turneul final. În plus, Uruguay-ul are şi două trofee în palmares, deşi vin dintr-o perioadă în care fotbalul nu se juca cu Jabulani.

Balon al cărui efect ciudat a avut o mică contribuţie şi la cele două goluri din timpul regulamentar. În minutul 45+2, pe când cele două echipe se pregăteau să intre la cabine, Muntari, la primul meci ca titular, prinde o torpilă de la 35 de metri şi-l bate pe Muslera.

Uruguay-ul îşi revine repede din şoc, şi la 10 minute de la reluare, egalează situaţia pe tabelă prin golgheterul Forlan, cu un şut direct dintr-o lovitură liberă, din apropierea colţului careului mare, pe partea stângă. Gol cu care vârful lui Atletico a ajuns pe poziţia secundă în topul all-time al marcatorilor din naţionala Uruguay-ului.

1-1, scor care avea să rămână înregistrat pe tabelă până la finalul timpului regulamentar.

Momentul cheie al meciului s-a produs însă în finalul celei de-a două reprize de prelungiri, (min. 120+2), practic la ultima fază de joc. Ghanezii au trimis mingea de două ori spre poartă, după o fază fixă, însă vârful uruguayan Luis Suarez, aflat pe linia porţii, a respins de fiecare dată. A doua oară chiar cu mâna, iar centralul i-a arătat direct cartonaşul roşu şi a indicat punctul cu var!

Doar că eroul Ghanei de până atunci, Gyan, i-a îngropat pe africani.  În primele două meciuri din grupe, vârful lui Rennes a transformat două penalty-uri, cu Serbia şi Australia, a marcat şi golul decisiv, din prleungiri, în optimi, cu SUA, dar acum a ratat, fără nicio îndoială, cel mai important penalty al carierei sale. Atacantul ghanez a tras cu sete în bara transversală şi s-a ajuns astfel la loviturile de departajare.

Unde africanii nu şi-au mai putut controla nervii, după şansa imensă care le-a scăpat printre degete, şi au ratat de două ori, prin Mensah şi Adiyiah. Şi de la uruguayeni M. Pereira a tras înspre peluză, dar soarta calificării a rămas în gheata lui Abreu.

Atacantul lui Botafogo a arătat de ce-şi merită porecla "El Loco" (Nebunul) şi a executat cu o scăriţă ultimul penalty.

4-2 pentru Uruguay după executarea loviturilor de departajare, iar sud-americanii se califică în semifinale pentru prima dată după 40 de ani.

În penultimul act al competiţiei, Uruguay va întâlni, marţi, 6 iulie, reprezentativa Olandei.

sursa: Unimedia

Prostituatele îşi oferă serviciile chiar în centrul Chişinăului. VEZI VIDEO

Prostituatele îşi oferă serviciile chiar în centrul Chişinăului. VEZI VIDEO
Foto: captura PUBLIKA.MD

Practică prostituţia chiar în zona centrală a capitalei. Reporterii Publika TV au surprins pe parcursul mai multor nopţi femei care oferă plăcere contra bani la doar câţiva paşi de Ministerul de Interne. Şeful MAI habar însă nu are ce se întâmplă în vecinătatea instituţiei pe care o conduce.


Am mers mai multe nopţi la rând într-o zonă de pe bulevardul Ştefan cel Mare, unde, de obicei, staţionează taxiurile, şi am găsit aceleaşi femei.

Femeile se apropie doar de bărbaţii care par interesaţi de serviciile oferite de ele. Mai mult, ele se laudă fără teamă cu banii pe care îi câştigă.

Vecin cu locul în care îşi fac veacul prostituatele, ministrul afacerilor interne, ridică din umeri.

Prostituţia este ilegală în Moldova şi se pedepseşte cu o amendă de până la 400 de lei. Clienţii femeilor scapă însă satisfăcuţi şi ... nesancţionaţi.

sursa: Unimedia

Realitatea TV şi UNICEF au organizat un teledon pentru victimele inundaţiilor din România

Realitatea TV şi UNICEF au organizat un teledon pentru victimele inundaţiilor din România
colaj: UNIMEDIA

Realitatea TV şi UNICEF au organizat un teledon pentru victimele inundaţiilor din România. Campania "Digul Speranţei" a mobilizat vedete tv, oameni politici şi membri ai societăţii civile.


Până la ora 18.00, s-au strâns 105 mii 262 de euro. Au fost primite peste 11 mii de apeluri telefonice şi 27 de mii 793 de sms-uri la numerele făcute publice. Mai multe companii multinaţionale au anunţat că vor face donaţii substanţiale în această seară, la ora 21.00, când Realitatea TV are o ediţie specială teledon pentru sinistraţi.



sursa: Unimedia

Rusia si Belarus au incheiat un acord privind tariful de tranzit al gazelor

vineri, 2 iulie 2010

Rusia si Belarus au incheiat un acord privind tariful de tranzit al gazelor
Foto: bloombiz.ro

Autoritatile de la Moscova si Minsk au incheiat astăzi, 2 iulie 2010, un acord referitor la tariful de tranzit al gazelor rusesti pe teritorul statului Belarus, rezolvand astfel o criza declansata la sfarsitul lunii iunie care a perturbat pentru scurt timp livrarile catre Europa, precizeaza Mediafax.


Acordul s-a concretizat printr-un act aditional la un contract convenit in 2006, a declarat un purtator de cuvant al guvernului belarus, Alexandr Timosenko.

"Partile au semnat documentele necesare, care prevad un tarif de tranzit, in 2010, de 1,88 dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze, pe o distanta de 100 de kilometri", a declarat directorul general al companiei Beltransgaz, Vladimir Maiorov.

Contractul initial prevedea ca Gazprom sa plateasca 1,45 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze, pe distanta de 100 de kilometri.

sursa: Unimedia

Tiraspolul cere Moscovei consolidarea prezenţei militare, iar Chişinăului - retragerea forţelor de poliţie

Tiraspolul cere Moscovei consolidarea prezenţei militare, iar Chişinăului - retragerea forţelor de poliţie
Foto: mpinteractiv.ro

Joi, 1 iulie 2010, la şedinţa Comisiei Unificate de Control (CUC) de la Tighina, delegaţia a prezentat o declaraţie în care afirmă că "cerinţele de ultimatum faţă de Rusia de a-şi retrage contingentul militar, care are funcţia de menţinere a păcii, prevăzute în decretul lui Ghimpu, sunt orientate spre modificarea formatului care funcţionează eficient şi spre distrugerea mecanismelor de conducere a Forţelor de pace comune, de control şi de asigurare a păcii în Zona de Securitate".Tiraspolul subliniază şi necesitatea retragerii forţelor de poliţie şi instituţiilor penitenciare ale Republicii Moldova din Bender (Tighina), informează Infotag.


"Ele sunt o dovadă elocventă a faptului că Chişinăul este axat pe escaladarea tensiunii, pe crearea unor premise pentru posibila restabilire forţată a aşa-numitei «ordini constituţionale» şi pe reluarea confruntării armate cu Transnistria", susţine delegaţia regiunii separatiste.

Făcând o comparaţie cu situaţia tensionată la care s-a ajuns în timpul conflictului dintre Georgia şi Osetia de Sud din august 2008, delegaţia recomandă "restabilirea numărului de militari ruşi de menţinere a păcii, precum şi reluarea zborurilor în Zona de Securitate a escadrilei formate din şase elicoptere Mi-8 şi patru elicoptere Mi-24".

Delegaţia moldovenească a respins declaraţia părţii transnistrene. Ea a amintit că, în conformitate cu cerinţele Acordului de la Odesa din 1998 privind măsurile de încredere şi dezvoltare a contactelor între Republica Moldova şi Transnistria, contingentul militar moldovean a fost redus, iar creşterea prezenţei militare ruse în Zona de Securitate nu este justificată în nici un fel.

Republica Moldova a pledat şi pentru înlocuirea contingentului militar de menţinere a păcii cu o misiune de observatori civili sub egida Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

sursa: Unimedia

Olanda învinge Brazilia după 36 de ani şi merge în semifinale

Olanda învinge Brazilia după 36 de ani şi merge în semifinale
Foto: sportitalia.com

Olanda şi-a luat revanşa în faţa Braziliei, naţionala care a eliminat-o de la Mondialele din 1994 şi 1998. Echipa lui Dunga a deschis scorul în minutul 10, dar selecţionata Oranje a întors rezultatul în repriza secundă şi e prima echipă calificată în semifinalele CM 2010. Un succes istoric pentru olandezi, care au culoar de finală.


Favorită clară a bookmakerilor în disputa cu Olanda şi una din principale echipe cotate cu şanse la câştigarea trofeului în Africa de Sus, naţionala Braziliei s-a oprit în sferturi.  A fost eliminată de Olanda, care venea cu moralul unei echipe care nu a mai cunoscut înfrângerea de 23 de meciuri. Ultima oară, olandezii s-au înclinat în faţa Australiei, într-un amical, în septembrie 2008, de altfel singurul eşec al selecţionatei Oranje sub bagheta lui Bert van Marwijk.

După un debut de meci catastrofal, care prefigura un scenariu asemănător cu cele din 1994 şi 1998, când au părăsit CM chiar din cauza brazilienilor, olandezii au reintrat în joc şi au avut o repriză secundă fantastică. Au trecut peste golul lui Robinho (10), la care un aport a avut şi Robben, şi au reuşit să-şi învingă nemesis-ul pentru prima dată după 36 de ani. În 1974, în drumul spre finală, Olanda învingea Brazilia cu 2-0, prima şi singura victorie a portocaliilor, până acum, în faţa naţionalei auriverde, la turneele finale.

A contribuit şi mâna (capul) de ajutor pe care l-a dat Felipe Melo, în debutul reprizei secunde (53), primul autogol pentru Brazilia la Mondiale în 80 de ani! De altfel, mijlocaşul lui Juve a fost oaia neagră din garnitura lui Dunga. După ce şi-a marcat un autogol, şi-a lăsat echipa în inferioritate, în minutul 73, la scurt timp după ce olandezii preluaseră conducerea pe tabela de marcaj.

Dacă a avut o bilă neagră la golul Braziliei, Robben şi-a spălat păcatele prin evoluţia din repriza secundă. L-a terorizat pe Bastos, pe care l-a îngălbenit, forţându-l pe Dunga să-l schimbe pe când japonezul Nishimura se pregătea să-i acorde un roşu, apoi  a executat cornerul din care Olanda a preluat conducerea pe tabelă. Kuyt a prelungit cu capul pe spate, iar celălalt star de care se legau speranţele băieţilor în oranje, Sneijder (68), şi-a învins tot cu o lovitură de cap coechipierul de la echipa de club, goalkepeer-ul brazilian Julio Cesar.

Eliminarea lui Felipe Melo (73) a consfiinţit dezastrul pentru selecao, iar de cinci ori câştigătoarea trofeului părăseşte Mondialul din 2010 din faza sferturilor. La fel ca la ultimul turneu final, cel din Germania 2006,  când pierdea cu 1-0 în faţa Franţei, viitoarea finalistă.

Unde sunt şanse mari să ajungă şi olandezii, pentru prima dată după cele două finale consecutive pierdute în 74 şi 78, în faţa Germaniei, respectiv Argentinei.

Şi asta pentru că în penultimul act al turneului final din Africa de Sud, Olanda va întâlni, marţi, câştigătoarea partidei dintre Uruguay şi Ghana.

sursa: Unimedia

Sex.com e de vânzare

Acest rezumat nu este disponibil. Dați clic aici pentru a vedea postarea.

Lady Gaga are aproape 10 milioane de prieteni pe Facebook, mai mulţi decât Barack Obama

Lady Gaga are aproape 10 milioane de prieteni pe Facebook, mai mulţi decât Barack Obama
Foto: cache.interscope.com

9.973.666 (vineri, 2 iulie, la ora 18.00) de persoane urmăresc pagina de Facebook a lui Lady Gaga. Cântăreața l-a depășit pe preşedintele american Barack Obama în cursa de a deveni prima persoane cu 10 milioane de fani în această rețea socială, scrie Antena3.ro. Contul lui Barack Obama număra vineri 9.525.923 de admiratori.


Diferența de aproape 400.000 de persoane se menține și în cazul conturilor de Twitter ale celor doi, însă, pe această platformă sunt surclasați de @britneyspears care are aproape 5,25 milioane de fani.

Cel mai recent post (un link către un videoclip de pe MTV.com) de pe pagina de Facebook ce aparține controversatei cântărețe Lady Gaga a fost apreciat de 16.330 de persoane și a înregistrat peste 2000 de comentarii.

sursa: Unimedia

IMPORTANT! Referendumul constituţional va avea loc pe 5 septembrie

IMPORTANT! Referendumul constituţional va avea loc pe 5 septembrie
Foto: mediafax.ro

Referendumul constituțional privind modificarea articolului 78 din Constituția Republicii Moldova va avea loc pe 5 septembrie curent.

Această decizie a fost luată astăzi, 2 iulie 2010, în cadrul ședinței Alianței pentru Integrare Europeană.

Amintim că Alianţa pentru Integrare Europeană a anunţat la începutul acestei luni că va organiza un referendum constituţional în luna septembrie pentru a modifica procedura de alegere a şefului statului.

Decizia a fost luată după ce au eşuat încercările de a obţine un consens pentru modificarea Constituţiei în Parlament.


La referendum urmează să fie pusă întrebarea dacă cetăţenii sunt de acord ca preşedintele ţării să fie ales prin vot direct, de către popor.

sursa: Unimedia

Iurii Lujkov neagă că l-ar fi luat pe Voronin Jr. consilier la Moscova

Iurii Lujkov neagă că l-ar fi luat pe Voronin Jr. consilier la Moscova
Foto: photobucket.com

Oficial în acest sens s-a pronunţat purtătorul de cuvânt al primarului de la Moscova Serghei Țoi, informează interfax.ru, citat de gazeta.ru.

"Nişte prostii. Aceste zvonuri au coincis într-un mod uşor de înţeles cu apelul de ieri al liderului de la Moscova privind boicotarea producţiei moldoveneşti pe piaţa rusă, până când autorităţile Moldovei nu vor înceta tentativele de a rescrie istoria", a declarat purtătorul de cuvânt.

Ştirea se actualizează.



sursa: Unimedia

Finlanda este prima tara din lume unde accesul la internet e un drept legal

Finlanda este prima tara din lume unde accesul la internet e un drept legal
Foto: politablog.com

Guvernul finlandez a votat ca accesul la internet sa fie unul dintre drepturile fundamentale ale populatiei din Finlanda. Finlanda este una dintre cele mai conectate natiuni din lume, avand corporatii de renume international printre care si gigantul de telecomunicatii Nokia, iar alaturi de tari precum alaturi de tari precum Danemarca, Olanda sau SUA, detine una din cele mai mari rate de penetrare a internetului. Potrivit CNN, aceasta tara este prima care va face din accesul la internet prin broadband un drept legal pentru toti cetatenii.


Introducerea internetului de banda larga in sfera "Serviciului Universal", adica printre serviciile de baza la care au dreptul toti locuitorii unei tari, la un anumit nivel de calitate, indiferent de localizarea geografica si la tarife accesibile este o preocupare la nivel european. Legislatia, care si-a intrat in drepturi joi, 1 iulie curent, forteaza operatorii de telecomunicatii sa stabileasca un pret rezonabil pentru abonamentele de date, cu o rata de transfer  de cel putin 1MB/secunda pentru fiecare resedinta permanenta sau birou, anunta  guvernul finlandez intr-un comunicat.

Serviciile vor fi furnizate de 26 de operatori, iar nivelul tarifelor considerat rezonabil este de 30-40 euro/luna.  Guvernul de la Helsinki si-a propus ca pana in 2015 toate gospodariile din tara sa fie conectate la internet de mare viteza prin cablu sau fibra optica.

In octombrie 2009, potrivit datelor furnizate de Laura Vilkkonen, consilierul legislativ al Ministerului de Transport si Telecomunicatii, 95% din populatia finlandeza beneficia de o forma de internet, iar statisticile Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare aratau ca in aceasta tara rata de penetrare a internetului este de 26,7%, comparativ cu 26,4% care e inregistrata in SUA. Olanda si Danemarca s-au situat la egalitate cu un procent de 37,1% fiecare.

Un raport emis de UE, in luna noiembrie a anului trecut sublinia faptul ca 24% dintre populatia Uniunii Europene are un abonament la o companie de internet, adaugand ca peste 80% dintre conexiunile din UE au o viteza de download de 2MB/s sau mai mare.

sursa: Unimedia

Drumurile Moldovei trec la evaluare pe banii instituţiilor internaţionale

Drumurile Moldovei trec la evaluare pe banii instituţiilor internaţionale
Foto: adevarul.ro

Pentru evaluarea drumurilor din Republica Moldova se vor cheltui, în cadrul Programului Internaţional de Evaluare a Drumurilor în Moldova, lansat astăzi, 2 iulie 2010, 200 mii dolari SUA, iar pentru achiziţionarea utilajului sunt prevăzuţi 700 mii de euro, informează Serviciul de Presă al Guvernului. Banii sunt acordaţi de Banca Mondială şi Corporaţia „Provocările Mileniului”.

„După această evaluare, care este prima de acest gen în regiunea sud-est europeană, în decurs de două luni datele obţinute vor fi examinate şi la final vom primi un amplu raport despre starea drumurilor din Republica Moldova şi ce trebuie să facem pentru a le aduce la normalitate”, a spus premierul Vlad Filat, în cadrul evenimentului de lansare a Programului.


Prim-ministrul susţine că astăzi demarează procedura de evaluare a drumurilor din Republica Moldova şi că, pe parcursul a 25 de zile, vor fi expertizate 3 mii km de drumuri, din cele 9 mii km. „Raportul pe care îl vom primi peste două luni va fi un argument important în comunicarea noastră cu partenerii de dezvoltare în vederea obţinerii fondurilor pentru reabilitarea drumurilor”, a declarat Filat.

Directorul general al Programului Internaţional de Evaluare a Drumurilor John DAawson a menţionat că acest proiect va fi un motiv în plus pentru potenţialii investitori interesaţi în reabilitarea drumurilor Republicii Moldova. Dawson i-a mulţumit premierului pentru atenţia acordată acestui domeniu şi l-a invitat să vadă el însuşi cum funcţionează utilajul de expertizare a drumurilor. Filat a urcat în microbusul dotat cu acest utilaj şi a făcut o tură prin centrul capitalei.

La revenire, premierul a spus presei că s-a convins de performanţa utilajului şi că a făcut o înţelegere cu partenerii proiectului, ca Republica Moldova să devină  un exemplu de implementare a unui proiect de anvergură ce ţine de asigurarea securităţii circulaţiei rutiere şi de creare a unor drumuri moderne.

UNIMEDIA menţionează că, conform declaraţiei lui Vlad Filat, la moment se pregăteşte un alt proiect de reabilitare a drumurilor, în colaborare cu Guvernul chinez. "În cinci ani, drumurile Republicii Moldova vor fi aduse la normalitate. An de an Guvernul va aloca mai mulţi bani în acest sens", susţine premierul, menţionând că în 2010 din bugetul de stat sunt alocaţi în acest scop 650 milioane lei.

sursa: Unimedia

Academia de Științe a Moldovei ar putea condamna ocupația sovietică în cel mult două săptămâni. Academicieni: "O tragedie a poporului Basarabiei, începutul ocupaţiei sovietice, un act de cotropire"

Academia de Științe a Moldovei ar putea condamna ocupația sovietică în cel mult două săptămâni. Academicieni:
Foto: www.chisinaucentru.md

"O tragedie a poporului Basarabiei, începutul ocupaţiei sovietice, un act de cotropire". Așa au comentat mai mulți membri ai Academiei de Științe a Moldovei ziua de 28 iunie 1940, atât sub aspect ştiinţific, cât şi istoric.

Solicitați de UNIMEDIA, responsabilii de la serviciul de presă al Academiei de Științe au declarat că a fost formată o comisie constituită din savanţi-istorici, jurişti, membri ai AŞM în frunte cu academicianul Andrei Eşanu, care au misiunea de a elabora o opinie consolidată, argumentată din punct de vedere ştiinţific, istoric şi juridic referitor la data de 28 iunie 1940, pe care o vor prezenta în cel mult două săptămâni.


„E de datoria comunităţii ştiinţifice de a expune public punctul de vedere, ştiinţific argumentat, referitor la ziua de 28 iunie 1940,  pe care unii o consideră drept o zi a ocupaţiei de către regimul stalinist, alţii – o zi a eliberării”, a menţionat acad. Teodor Furdui, prim-vicepreşedinte al Academiei de Științe.

Amintim că președintele interimar Mihai Ghimpu a emis un decret prin care ziua de 28 iunie 1940 a fost decretată ca fiind zi a ocupației sovietice. Acest decret a generat discuții contradictorii în societate, iar Duma de Stat a Federației Ruse a exprimat un punct de vedere, prin care a condamnat decretul lui Mihai Ghimpu.

sursa: Unimedia