Lectură de weekend: Impresiile de călătorie în Republica Moldova ale jurnaliștilor ruși

sâmbătă, 4 decembrie 2010

Lectură de weekend: Impresiile de călătorie în Republica Moldova ale jurnaliștilor ruși
Foto: imperialhotel.md

Jurnaliștii ruși, redactorul-şef adjunct al revistei "The New Times", Ilia Barabanov, și reporterul postului de radio "Ekho Moskvî", Irina Vorobiova, au povestit la emisiunea postului de radio Ekho Moskvî, "Svoimi Glazami", despre impresiile sale de călătorie în Republica Moldova unde au asistat la alegerile anticipate.

"Acești oameni au dreptul să aleagă, ei au posibilitatea reală de a alege. Ei cred că de voturile lor într-adevăr depinde cine va trece în Parlament, cine va deveni deputat şi cum se va schimba soarta acestei ţări. Ori, dacă va fi creată alianţă, sau nu - nu contează. Important este că oamenii au învăţat să aprecieze dreptul lor de vot," a declarat Barabanov.

Potrivit lui, criza politică va fi rezolvată în mod inevitabil, deoarece, principiul fundamental al democraţiei este capacitatea de a negocia. "Ei învaţă să negocieze, și li se primește. Consider că, noile alegeri anticipate nu vor avea loc, ei vor reuși să creeze o coaliţie, care va alege un guvern şi un nou preşedinte," consideră jurnalistul rus.

"De ce ne plac astfel de alegeri? Deoarece este interesant să le urmărești. În fiecare oră apar noi rezultate, iar noi urmăream cum se schimbă situaţia. Este un proces politic plin de viaţă. Şi accesul la politicieni ne bucura foarte mult," a declarat Vorobiova.


Etichetarea "jurnaliştii ruşi"
 
"De data aceasta, colegii noştri de la televiziunea rusă ne-au stricat călătoria. Am rămas un pic şocați, pentru că primele reportaje ale posturilor de televiziune rusești au făcut propagandă, în care a fost denigrată Alianţa," a spus Vorobiova.

Fraza "suntem jurnaliști ruși" trezește multe suspiciuni. "Politicienii ne evită. Ei cred că la interviu suntem amabili, iar apoi vom face un reportaj plin de informaţii trunchiate. Faptul că suntem din mass-media independentă nu contează, suntem cu toţii etichetaţi - "jurnaliştii ruşi", spune jurnalista.
 
Relația Rusia – Moldova
 
"Rusia şi Kremlinul într-adevăr nu înţeleg ce vor de la Moldova. Ei îşi dau seama că, Uniunea Europeană este rău, NATO este rău, Moldova loială este bine. Iar, modul în care sunt folosite posturile de televiziune federale, care demult nu mai fac jurnalism (oamenii vin şi execută comanda politică), o demonstrează foarte bine," spune Barabanov. 

În 2005, televiziunea rusă l-a denigrat pe Vladimir Voronin, iar în aprilie 2009, pe oponenţii lui politici. "Kremlinul nu știe cu cine să coopereze în Republica Moldova, cu cine și despre ce să negocieze. Dacă pe lângă oricare ambasadă occidentală cu sediul la Chișinău lucrează o echipă de analişti, care se întâlnesc cu diferite persoane, elaborează o poziţie şi analizează situațiile, atunci în ambasada Federației Ruse, câțiva ofiţeri de securitate trimit rapoarte la Piața Roșie, bazate pe reportajele de la Pervy Kanal. Şi în baza acestor reportaje confuze se face politica noastră de stat", consideră jurnalistul rus.

"Oficialii ruși nu înţeleg cum se face politica în Republica Moldova. Judecând după reportajele posturilor de televiziune rusești, Moldova visează zi și noapte la unire cu România. Desigur, astfel de dorințe există, dar adepții unirii cu România în Republica Moldova, probabil nu sunt mai mulți decât susținătorii unirii Rusiei cu Noua Zeelandă", mai spune Barabanov.
 
Sursa: UNIMEDIA cu referire la echo.msk.ru


0 Comments: