Adevărul: Scenarii postelectorale în Republica Moldova

luni, 29 noiembrie 2010

Adevărul: Scenarii postelectorale în Republica Moldova
Foto: adevarul.ro

Milionarul Vlad Plahotniuc, numărul doi pe lista electorală a Partidului Democrat,  va tranşa asupra viitoarei coaliţii de guvernământ din Republica Moldova. Actuala Alianță pentru Integrarea Europeană are foarte mari șanse să rămână la guvernare, în cazul în care, după alegeri, actualele componente ale coaliţiei de guvernământ – Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, Partidul Democrat şi Alianţa Moldova Noastră, vor decide să refacă alianţa.


Soarta alegerilor va fi decisă de Partidul Democrat, al cărui lider este Marian Lupu, formaţiune condusă de facto de controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc. În cazul unui eşec la negocierile cu foştii parteneri pentru obţinerea funcţiilor –cheie în stat, Partidul Democrat  ar putea opta pentru constituirea unei coaliţii cu Partidul Comuniştilor (PCRM) al lui Vladimir Voronin. 

Nu e clar ce post dorește să obțină actualul premier Vlad Filat, liderul PLDM, cel de președinte al Republicii Moldova sau să-şi păstreze funcția de prim-ministru. În ultimele lui declarații el a lăsat să se înțeleagă că își dorește postul de președinte.

„Viitoarea coaliție de guvernământ din Republica Moldova va depinde de felul în care Vlad Plahotniuc va trata cu grupările economice și financiare care stau în spatele PCRM, precum și cu cele care sprijină Partidului Liberal Democrat a lui Vlad Filat”, a declarat pentru ”Adevărul” Arcadie Barbăroșie, director executiv al Institutului pentru Politici Publice.

„Este destul de periculos pentru liderii Partidului Democrat să facă coaliție cu PCRM. Astfel ei riscă să-și pună cruce pe viitoarea carieră politică. Democrații trebuie să aibă o prezență destul de impunătoare ca să nu fie șantajați și desconsiderați. Până acum comuniștii au demonstrat că nu sunt capabili să poarte dialog și să facă compromisiuri”, spune Victor Chirilă, director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă.  Potrivit analistului, omul de afaceri Vlad Plahotniuc se află acum în relații proaste cu familia Voronin. În perioada guvernării comuniste, presa de la Chișinău a scris că Plahotniuc și Oleg Voronin au avut afaceri prospere împreună. 

Indiferent de rezultatele alegerilor, vor urma negocieri foarte dificile care vor dura mai multe luni. Parlamentul nou ales trebuie să se convoace în cel mult o lună de la data scrutinului. Analistul politic Igor Boțan prezice că alegerea președintelui Parlamentului și a președinților de comisii parlamentare să fie lăsate după sărbători, adică la mijlocul lui lunii ianuarie 2011. Un eventual guvern va putea fi desemnat în luna februarie. Abia după asta politicienii vor trece la alegerea șefului statului. 


0 Comments: