Un an de când Mihai Ghimpu deţine funcţia de preşedinte interimar. Voronin: Este un interimat prelungit artificial. O ducem tot mai rău şi mai rău în fiecare zi

sâmbătă, 11 septembrie 2010

Un an de când Mihai Ghimpu deţine funcţia de preşedinte interimar. Voronin: Este un interimat prelungit artificial. O ducem tot mai rău şi mai rău în fiecare zi
Foto: stiribasarabia.blogspot.com

Astăzi, 11 septembrie 2010, se împlineşte un an de când Mihai Ghimpu deţine funcţia de preşedinte interimar al Republicii Moldova.

Ex-preşedintele Vladimir Voronin, solicitat de mass-media, a ţinut să menţioneze în primul rând că astăzi se împlineşte un an de când şi-a dat demisia din funcţia de conducător al statului. "Am făcut un pas corect pentru a le da voie să preia conducerea. Cu părere de rău însă problemele stringente ale ţării nu au fost rezolvate şi obligaţiunile nu au fost exercitate. Este tot mai rău şi mai rău în fiecare zi", a declarat Voronin.


Acesta a fost rezervat în a da vreo apreciere calităţilor de conducere ale lui Mihai Ghimpu, menţionând doar că este un interimat "prelungit artificial" de către însuşi preşedintele interimar.

Bilanţul activităţilor lui Mihai Ghimpu pe parcursul unui an de interimat, realizat de publika.md, începe cu decretul referitor la crearea Comisiei de Condamnare a Comunismului. Proiectul de hotărâre pe marginea Raportului, înaintat de Ghimpu, prevedea condamnarea regimului totalitar, interzicerea simbolurilor comuniste, precum şi elaborarea unei legi a lustraţiei. Însă unele componente ale Alianţei de guvernămnt s-au opus adoptării acestei hotărâri pe motiv că ar "scinda societatea". Comunismul nu a fost condamnat, iar proiectul de hotărâre urmează a fi "studiat foarte bine", au declarat cei patru lideri ai Alianţei.

Cu prilejul paradei de 9 mai de la Moscova, discuţiile în contradictoriu au devenit mai evidente. Iniţial, Mihai Ghimpu era gata să participe, dar s-a răzgândit, după ce Alianţa a insistat ca militarii moldoveni să defileze la paradă. Astfel, Mihai Ghimpu a ales să fie prezent la manifestaţiile de la Chişinău. Ulterior, sub presiunea partenerilor, Mihai Ghimpu a acceptat ca militarii noştri să participe la paradă, iar el a mers doar la summit-ul liderilor CSI.

Dar peste o lună, preşedintele interimar al ţării a semnat un decret prin care declara 28 iunie Ziua comemorării ocupaţiei sovietice, ceea ce a trezit numeroase dispute în societate şi în cadrul Alianţei.

Nici reacţia Rusiei, moştenitoarea URSS, nu a întârziat. La scurt timp după semnarea decretului, o cantitate importantă de vinuri moldoveneşti a fost blocată în vama Solnţevo, de lângă Moscova, pe motiv că vinul ar conţine substanţe nocive. Deputaţii Dumei de Stat au condamnat decretul şi l-au acuzat pe Ghimpu de tentativă de înrăutăţire a relaţiilor moldo-ruse. Mai târziu, Curtea Constituţională a anulat decretul.

În timpul interimatului său, Mihai Ghimpu a stabilit şi un record la capitolul acordării de distincţii de stat. Potrivit preşedintelui, "fiecare cetăţean care a făcut ceva bun merită o distincţie". Numai în luna august el a conferit 51 de titluri, medalii şi ordine.

Sursa: UNIMEDIA cu referinţă la PUBLIKA.MD


0 Comments: