Sexy moldovencele între adevăr şi prejudecată

sâmbătă, 11 septembrie 2010

Sexy moldovencele între adevăr şi prejudecată
Foto: blogspot.com

Ori de cate ori nu intru in vorba cu vreun francez , imediat sesizeaza accentul meu. E foarte greu sa te dezbaieri de el, iti trebuie ani si ani de zile. Dar, nu despre asta vreau sa dezbat in postare de azi. Dupa « le petit accent» urmeaza fireasca intrebare: «De quelle origine êtes - vous?». Moldova , nu-i prea spune nimic francezului. Vii cu explicatii: «Un mic stat in Europa de Est, infatisat pe harta ca un ciorchine, intre Romania si Ucraina. La auzul acestor explicatii, unii mai discreti arboreaza un suras ironic in coltul gurii, afisand si o mina care mimeaza interesul fata de draga noastra Moldovioara, bineinteles o face din amabilitate, neinteresandu-l catusi de putin subiectul. Altii mai cu tupeu incep sa te bombardeze cu un torent de prejudecati din cele mai dezagreabile: «Pai da, Europa de Est, cel mai sarac stat din Europa. Aveti multa coruptie etc."


Bineinteles, cele mai multe prejudecati sunt adresate femeilor noastre. "Da, da femeile din Est (nu fac diferenta dintre moldovence, romance, rusoaice, ucrainence) aveti femei extrem de frumoase, dar usoare. Toate viseaza sa se marite cu vreun european si sa obtina rezidenta in UE. Dar multe ajung prostituate in cluburile de noapte de la noi. Iar functionarii vostri de stat sunt traficanti de fiinte umane … A, da mai aveti moldovence mame surogate"

 

De multe ori, aceste clisee mai sunt argumentate cu exemple : "Ca uite nu stiu carui francez i-a tras teapa o moldoveanca, l-a curat de bani". In aceste conditii, conversatia devine din ce in ce mai neplacuta, ba chiar iritanta. Apoi trece la etapa urmatoare. Un studiu minutios al persoanei tale, fixandu-si privirea si ochii stransi intre pleoapele intredeschise, te scaneaza din varful testei capului pana la unghiile de la picioare. Te studiaza ca pe o bestie si parca ar vrea sa te intrebe, daca stii sa citesti. Jenata, de scarba, nu-ti vine sa zici nici de originele tale romanesti, ca-l incurci pe francez si mai tare cu cele doua state romanesti. Faci si mai rau, te confunda cu romii care cersesc si fura prin metro-uri. Daca te dai de partea rusilor, se incepe… " Mafia ruseasca, Lenin, Comunism, Marx etc". Desi, francezi au un fel de fascinatie halucinanta fata de rusi, Rusia, Putin, sufletul rusesc.

 

Va veti indigna, veti spune ca acesti francezi sunt niste ignorati si ca inafara de Franta lor, pe care o cred buricul pamantului nu stiu nimic. Nu vreau sa dau dreptate nici frumoaselor noastre femei, dar nici francezilor "ignoranti". Mai nou, ca aceste stereotipuri sunt transpuse si in cinematografie. De exemplu, filmul « Les invitées de mon père », este povestea unei frumoase moldoveance fara scrupule, pe nume Tatiana care se casatoreste cu un octogenar francez pentru a obtine acte. In final, invitata batranului francez devine o adevarata calamitate pentru copiii acestuia, fiind pe punctul de a fi dezmosteniti de tatal lor. (mai multe citeste aici vezi si banda de anunt a filmului – Les invitées de mon père).

 

Mai multi moldoveni s-au suparat tare rau pe producatorii filmului care au pus intr-o lumina proasta imaginea si reputatia moldovencelor. Circula si o petitie pe care au semnat-o, insa nu mai stiu daca au adresat-o la Haga sau la Strasbourg si daca au avut vreo reactie din partea autoritatilor franceze. Pe mine nu m-a deranjat acest film. Bineteles, sunt exagerari, dar reprezinta in mare masura si realitatea.Ce fel de arta fara exagerari? Regizorul a reusit sa exprime diferenta de mentalitate, extravaganta si perfiditatea femeilor noastre, tabieturile si defectele francezilor, prejudecatile ambelor parti. De ce sa ne ascundem dupa deget? Da, bineinteles o fi operand cu stereotipuri occidentalii, dar si unele argumente sunt de beton armat in favoarea lor : Sexturismul care e in floare la Chisinau, videochaturi de pe internet cu moldovence care-si arata nurii strainilor si se masturbeaza contra unor sume frumusele de euro, forumurile straine despre voyage, despre cat costa o "printesa moldoveanca" pe noapte.

 

Am facut si propriile mele constatari : Stand in rand la Vatican la intarea in Biserica di Saint Pietro : cum credeti cui nu i-au permis gardienii sa intre in sfantul lacas ? Desigur, unei moldovence, care avea o fusta care abia ii acoperea fesele. Totusi, un pic de rusine, cand vii sa vizitezi mormintele papilor, poate, in cea mai sfanta locatie a crestinatatii, te imbraci decent.

Ma deranjeaza mult ca trebuie sa fiu asociata cu aceste sexy moldovence. Mai degraba mi-ar placea moldovencele sa revina la imaginea misterioasa a brunetei fermecatoare cu ochii gingasi de caprioara, fringand ca un carbune inimele barbatilor, cu un mac rosu ca si buzele sale suave prins delicat in parul negru ca pana corbului, tinand in mana un strugure de vita de vie si purtand o ie care-i evidenteaza feminitatea. Aceasta moldoveanca femecatoare elogiata in cantecul "Smugleanka - moldoveanka". Bineinteles, nu trebuie sa condamnam toata populatia feminina din Moldova pentru cateva individe in minoritate. Cu regret, nu toate si-au ales destinul, daca e sa ne referim la moldovencele traficate. Sarmanele femei, din cauza saraciei si dorintei de a le oferi copiilor lor un viitor mai bun au ajuns sa fie inrobite si obligate sa se prostituieze. Va invit sa vizionati serialul "Matrioski" de productie belgiana dedicat acestui dureros subiect, il gasiti aici in varianta franceza.

0 Comments: