R. Moldova a făcut un pas către Uniunea Europeană prin ratificarea Statutului Curţii Penale Internaţionale, susține Ministerul Justiției

joi, 9 septembrie 2010

R. Moldova a făcut un pas către Uniunea Europeană prin ratificarea Statutului Curţii Penale Internaţionale, susține Ministerul Justiției
Foto: www.cise.ufl.edu

Parlamentul a ratificat Statutul Curţii Penale Internaţionale (CPI), adoptat în 1998 la Roma. De asemenea, au fost adoptate amendamentele elaborate de Ministerul Justiţiei la Codul Penal al Republicii Moldova pentru ajustarea legislaţiei naţionale la prevederile Statutului Curţii Penale Internaţionale.


Curtea Penală Internaţională este o instanţă internaţională de investigare şi judecare a persoanelor învinuite de comiterea genocidului, crimelor împotriva umanităţii şi crimelor de război.

Astfel, prin ratificarea Statutului Curţii Penale Internaţionale, Republica Moldova obţine posibilitatea de atragere la răspundere a persoanelor care au săvârşit infracţiuni ce cad sub jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale, cetăţeni naţionali, cetăţeni străini sau apatrizi.

Această instituţie are o importanţă deosebită pentru statele membre ale Uniunii Europene, toate ţările ei acceptând jurisdicţia Curţii, ratificarea de către Republica Moldova a Statutului CPI fiind un angajament asumat de statul nostru în procesul de negociere a semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

În calitate de membru al Curţii Penale Internaţionale, Republica Moldova va achita o cotizaţie anuală în mărime de 0,002% din bugetul ţării. Statutul Curţii Penale Internaţionale a fost ratificat de Republica Moldova fără rezerve, cu votul a 55 de deputaţi.

sursa: Unimedia

0 Comments: