Preţurile au scăzut în august faţă de iulie cu 0,9%

luni, 6 septembrie 2010

Preţurile au scăzut în august faţă de iulie cu 0,9%
Foto: blogspot.com

Biroul Naţional de Statistică informează că preţurile s-au redus în august faţă de iulie 2010 cu 0,9%, iar faţă de august 2009 – au crescut cu 7,8%. De la începutul anului (în luna august a.c. faţă de decembrie 2009) preţurile de consum s-au majorat cu 3,7%.

În august faţă de iulie s-au redus preţurile la produsele alimentare, iar preţurile la produsele nealimentare şi tarifele pentru servicii au rămas neschimbate. În acelaşi timp, s-au scumpit articolele de birotică şi biletele de călătorie peste hotare.


Scăderea preţurilor medii de consum în august faţă de iulie 2010 a fost determinată de micşorarea preţurilor la produsele alimentare cu 2,6% şi de stabilitatea preţurilor la acelaşi nivel a produselor nealimentare şi a tarifelor pentru  prestarea serviciilor populaţiei.

În luna august în legătură cu asigurarea din abundenţă cu legume şi fructe de sezon au scăzut mai semnificativ preţurile la: pepeni verzi şi galbeni – cu 50,1%, pătlăgele vinete – cu 43,1%, ceapă – cu 33,1%, ardei dulci, morcov şi sfeclă de masă – cu câte 28,5%, roşii – cu 21,5%, cartofi – cu 16,7% şi fructe proaspete – cu 9,2% (inclusiv la prune, piersice – cu 21,5%, mere şi pere  - cu 18,9%).
                               
În perioada de raport la majoritatea produselor nealimentare preţurile au fost constante. Au scăzut preţurile la: medicamente – cu 1,5%, la unele articole de electrocasnice, biciclete, piese de rezervă şi accesorii pentru autoturisme, aparate foto, filmat şi prelucrarea informaţiei, detergenţi – cu cîte 0,5 %. În august au fost reduse tarifele pentru transportarea pasagerilor cu transportul aerian – cu 2,1% şi transportul feroviar de pasageri interstatal  – cu 0,1%.  

Totodată, cu pregătirea începerii anului de studii, s-au majorat preţurile la accesoriile pentru scris şi alte mărfuri de cancelarie – cu 2,0%, plata pentru instruirea în instituţiile superioare de învăţământ - cu 4,8% şi, cu ocazia sezonului estival de odihnă şi turism de vară,  biletele pentru serviciile de turism peste hotarele ţării au crescut  - cu 2,5%. 

sursa: Unimedia

0 Comments: