Moldovenii consumă anual de 4 ori mai puţină miere decât europenii

vineri, 10 septembrie 2010

Moldovenii consumă anual de 4 ori mai puţină miere decât europenii
Foto: magazindemiere.ro

"Pe teritoriul Republicii Moldova, în perioada sovietică, producţia de miere era de 6 ori mai mare. Este necesar ca ramura apiculturii să fie reabilitată", a declarat astăzi, 10 septembrie 2010, preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Apicultorilor Gilles Ratia, în cadrul unei conferinţe de presă. Aflat pentru prima dată în Republica Moldova, Ratia susţine că ţara noastră are un important potenţial de dezvoltare a apiculturii, dar mai există loc de îmbunătăţiri pentru a se ridica la standardele europene.


"Europa este cel mai mare producător de miere, dar şi cel mai mare consumator. Oferta europeană de miere însă acopere doar în măsură de 42 la sută cererea la acest produs, astfel încât pe piaţa europeană mierea se importă din alte ţări, ca China, Argentina, Mexic", susţine Gilles Ratia.

Dacă în Germania pe cap de locuitor revine anual 1 kg de miere, în Franţa - 700 g, iar media europeană este de 600 g, în Republica Moldova consumul anual de miere nu depăşeşte 150 g, a ţinut să menţioneze în acest context Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Apicultorilor Ştefan Condratiuc.

Condratiuc susţine că, în rezultatul vizitei inspectorilor europeni de la finele lunii mai curent, mierea din Moldova este deja acceptată pe piaţa europeană. "Potenţialul de export al Republicii Moldova este de 2500 de tone, dar posibilităţile reale în acest an vor constitui 700-1000 tone, luând în consideraţie condiţiile climaterice mai puţin favorabile", a declarat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Apicultorilor.

Gilles Ratia a enumerat efectele benefice ale produselor apicole, menţionând că dacă "albina este importantă, atunci şi apicultorul trebuie să fie important". În acest context, s-a menţionat necesitatea deschiderii unui Institut de Cercetare-Dezvoltare, asemănător celui din România şi din alte ţări europene, care să aibă misiunea de a stabili măsurile de luat pentru a respecta standardele europene de calitate.

"Apicultura este o tradiţie foarte veche în Moldova, care joacă un rol socio-economic foarte important. Această meserie poate ajuta tinerii să obţină un trai decent în spaţiul rural", a declarat Ştefan Condratiuc, care asigură că apicultura este o afacere profitabilă.

sursa: Unimedia

0 Comments: