Ghimpu: Eu întotdeauna am fost contra comunismului, și nu contra Rusiei și cetățenilor ruși

vineri, 10 septembrie 2010

Ghimpu: Eu întotdeauna am fost contra comunismului, și nu contra Rusiei și cetățenilor ruși
Foto: UNIMEDIA

"Dacă un an și jumătate în urmă, cineva ar fi spus că Ghimpu va deveni președinte, această declarație ar fi percepută ca o glumă", așa caracterizează  Partidul Comuniștilor venirea lui Ghimpu la postul de președinte al Republicii Moldova. Ca și pe Viktor Iuşcenko, pe Mihai Ghimpu nu-l interesează ratingul lui, ci doar "adevărul istoric", pe care el consideră că-l înţelege mai bine decât ceilalţi cetăţeni ai Republicii Moldova, scrie Andrei Krikunov în revista electronică 2000.net.ua.


După părerea lui Ghimpu, cea mai mare performanță a actualei guvernări este însăși crearea Alianței pentru Integrare Europeană, dar și trecerea comuniștilor în opoziție. „Cu toate că noua guvernare nu a reușit să aleagă un președinte, au avut loc multe schimbări pozitive, a fost adoptat un program democratic de guvernare, au început o serie de reforme, Uniunea Europeană şi diferite organizații internaţionale au acordat un sprijin Republicii Moldova în valoare de mai mult de 2 miliarde de dolari, dintre care jumătate - credit, restul - subvenţii. Cu ajutorul acestei asistenţe, a fost posibilă stoparea declinului economic şi crizei, iar ulterior și o creştere economică. Dar cel mai important este că cetățenii Republicii Moldova se simt cu adevărat liberi”, spune Ghimpu.

Cel mai mare neajuns, după părerea lui Ghimpu, rămâne a fi nealegerea președintelui țării și scăderea fluxului de investiţii. O altă problemă este Transnistria. Președintele interimar consideră că Moldova trebuie să-i susțină pe toți locuitorii din stânga Nistrului indiferent de naționalitate, ba chiar mai mult decât o face Rusia, sau Ucraina.

Președintele interimar a asigurat că în momentul semnării decretului cu privire la declararea zilei de 28 iunie, Zi a ocupaţiei sovietice, el nu s-a gândit la ratingul lui sau partidului său. După părerea lui nu se poate de construit un stat democratic, care va ascunde crimele și politica antiumană. În cazul în care președintele Moldovei va semna doar acele documente care le plac Moscovei, atunci semnatarul se va transforma în guvernatorul moscovit.

După părerea lui Ghimpu fascismul este o ideologie criminală, ca și comunismul. ”Prin acțiunile mele eu nu sunt împotriva Rusiei, dar consider : că ceia ce fac, o fac pentru ţara noastră”, a asigurat Ghimpu. ”Eu întotdeauna am fost contra comunismului, și nu contra Rusiei și cetățenilor ruși”, a mai adăugat el.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la 2000.net.ua


0 Comments: