Fiasco moldovenesc, în gura presei occidentale: Prezenţa scăzută la vot este un semn rău pentru AIE. Este puţin probabil că tinerii vor protesta din nou

luni, 6 septembrie 2010

Fiasco moldovenesc, în gura presei occidentale: Prezenţa scăzută la vot este un semn rău pentru AIE. Este puţin probabil că tinerii vor protesta din nou
Foto: roncea.ro

"Impasul politic în Republica Moldova va continua şi după referendum.  Prezenţa scăzută la vot în fosta republică sovietică lovește în guvernul pro-occidental de coaliţie", relatează Financial Times.

Nimeni nu s-a aşteptat la așa un rezultat. Exit-poll-urile pentru referendumul de ieri în Moldova spuneau că "pentru" vor vota 87% din populație, însă au urmat vești proaste. Datele preliminare arată că participarea în referendumul de ieri a fost doar 30,4% din alegătorii înregistraţi, iar pragul de validare este de 33%.


Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, şi prim-ministru Vladimir Filat au dat vina pe boicotul din partea opoziţiei comuniste. Dar, ambii lideri ai (diferitor) partide liberale, care fac parte din Alianţa pentru Integrare Europeană pro-occidentală, au recunoscut "lipsa de coerenţă" în interiorul coaliției și faptul că nu au optat pentru o platformă comună. "A fost o lipsă de unitate în această campanie din partea Alianţei", a spus Mihai Ghimpu.

Totuși, nici unul dintre lideri nu acceptat responsabilitatea personală. "Timp de o lună, nu a fost un singur cuvânt spus despre importanţa acestui referendum", a declarat Marian Lupu, un fost comunist al cărui partid a aderat la AIE anul trecut. "Unii politicieni au crezut că rezultatul pozitiv este sigur şi au început să facă campanie pentru alegeri parlamentare şi prezidenţiale."

Dar prezenţa scăzută la vot este un semn rău pentru AIE, indicând creşterea nemulţumirii publicului, consideră The Economist. Și toate acestea se petrec în ciuda deschiderii din partea Comisiei Europene, noului împrumut de la FMI şi îmbunătăţirea relaţiilor cu ţara vecină România.

Eşecul referendumului a reprezentat o victorie pentru partidul comunist, care a cerut cetățenilor Republicii Moldova să boicoteze referendumul, relatează Financial Times.

O mare parte a electoratului pare că se mai uită spre fostul preşedinte Vladimir Voronin. În aprilie 2009, el a ordonat o represiune brutală a manifestanţilor, în majoritate studenţi exasperați de victoria comuniştilor după alegeri pretins fraudate.

În alegerile parlamentare din noiembrie, cu toate acestea, partidele pro-occidentale vor trebui să se unească, în caz contrar revenirea comuniștilor este inevitabilă. Este puțin probabil că tinerii protestatari vor ieși la proteste din nou.


Sursa: UNIMEDIA cu referire la economist.com


0 Comments: