Experţii ruşi: Eşecul referendumului nu înseamnă victoria comuniştilor. Viorel Cebotaru: Rezultatele au confirmat constanţa simpatizanţilor AIE

marți, 7 septembrie 2010

Experţii ruşi: Eşecul referendumului nu înseamnă victoria comuniştilor. Viorel Cebotaru: Rezultatele au confirmat constanţa simpatizanţilor AIE
Foto: old.cotidianul.ro

"Eşecul referendumului nu înseamnă victoria Partidului Comuniştilor. PCRM a avut o politică agresivă în această campanie, dar ei nu sunt câştigătorii. Victoria tactică nu este victoria în război" a declarat expertul rus Alexei Vlasov, în cadrul puntei TV Chişinău - Moscova, care a avut loc astăzi, 7 septembrie.

El a menţionat că eşecul referendumului arată neîncrederea populaţiei faţă de Alianţă şi nu devotamentul faţă de PCRM. Expertul Roman Tomberg susţine că nu toţi cei 70 la sută din electorat, care nu au votat la Referendum, sunt simpatizanţii comuniştilor.


Pe de altă parte, analistul politic moldovean, Viorel Cebotaru, afirmă că Partidul Comuniştilor a acţionat fără control şi a exagerat în campania de boicotare a Referendumului, fiind influenţat de rezultatele sondajelor sociologice recente. Totodată, el consideră că cei 800 mii de alegători care au participat la Referendum nu au făcut decât să confirme constanţa simpatizanţilor AIE, menţionând că la alegerile din 2009, AIE a obţinut aproximativ acelaşi număr de voturi. 

De asemenea, potrivit experţilor ruşi, prezenţa mică la vot a fost motivată de perioada de vară, nefavorabilă pentru desfăşurarea Referendumului, dar şi de contrdicţiile din interiorul Coaliţiei.

Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, a menţionat, în context, că nu toate partidele şi-au mobilizat resursele, iar eşecul Referendumului este vina politicienilor, şi nu a poporului. Un alt motiv, potrivit lui Tănase, ar fi manipularea populaţiei de către comunişti, care au promovat ideea că Referendumul înseamnă unirea cu România. Ministrul Justiţiei a amintit şi de scandalul Mocanu-Plahotniuc, care a discreditat Alianţa.

Atât experţii ruşi, cât şi cei moldoveni au accentuat că Moldova are un viitor, doar în cazul în care va fi condusă de o coaliţie de guvernare, nici un partid neavând şansa să deţină "pachetul de control" în viitorul Parlament.


Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: