De Ziua Alfabetizării: Analfabetismul în Moldova are tendințe îngrijorătoare

miercuri, 8 septembrie 2010

De Ziua Alfabetizării: Analfabetismul în Moldova are tendințe îngrijorătoare
Foto: createabookforyou.com

”Analfabetismul în Republica Moldova este răspîndit într-o proporţie suficientă pentru a ne îngrijora, avînd trăsături de fenomen, care este perpetuat de la o generaţie la alta. Această problemă, însă, nu a fost niciodată abordată de către oficiali la nivel de stat”, a declarat Avocatul parlamentar pentru protecția copilului, Tamara Plămădeală, astăzi, 8 septembrie, de Ziua Alfabetizării.


Statistica din 2004 arată că circa 30 de mii de oameni din Moldova, care  nu au o deplină stăpînire a noţiunilor fundamentale pentru a scrie, a citi sau pentru a efectua calcule matematice, adică sunt analfabeţi. Aproape 1000 din aceştia sunt tineri cu vîrsta mai mare de 18 ani, iar alţii 1000 sunt copii minori. Conform datelor prezentate de Uniunea Tinerilor Romi “Tărnă Rom”, în RM sunt peste 7000 de copii romi, dintre care 80 % sunt analfabeţi.

Printre principalele cauze ale analfabetizării se numără sărăcia, abandonul școlar și discriminarea copiilor cu capacităţi reduse de a însuşi materia.

Un alt fenomen ruşinos, cu care se confruntă Republica Moldova este fenomenul abandonului școlar. Chiar dacă numărul copiilor neșcolarizați a scăzut din 2004 până în 2010 cu 80 la sută, ajungând la 101 copii, nu se cunoaște numărul copiilor, care abandonează școala pe parcurs.

”Nimeni, în afară de părinţi nu are abilitatea de a şcolariza copiii, iar dacă acest lucru nu este făcut la timp, este un risc ca copiii să rămînă analfabeţi. Nu excludem, însă şi vina statului, care nu a întreprins măsuri de sancţionare a părinţilor conform legii, care au dat dovadă de iresponsabilitate în procesul de educaţie şi dezvoltare a propriului copil”, afirmă Avocatul parlamentar.

Tamara Plămădeală vine cu propunerea către factorii de decizie din Moldova ca în fiecare centru raional să fie deschise servicii de şcolarizare tîrzie a copiilor analfabeţi şi învăţarea unei meserii. Aici copiii urmează să obţină cărţi şi materiale speciale, care să-i ajute să recupereze materia şcolară şi să obţină, deopotrivă şi deprinderi practice. 

UNIMEDIA precizează că Ziua Internaţională a Alfabetizării se marchează la 8 septembrie din anul 1966, la iniţiativa Congresului Mondial pentru Lichidarea Analfabetismului desfăşurat la Teheran, în 1965.


Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: