Cea mai scumpă carte din lume, scoasă la licitaţie

sâmbătă, 11 septembrie 2010

Cea mai scumpă carte din lume, scoasă la licitaţie
Foto: llc.ed.ac.uk

Cea mai scumpa carte din lume, "Birds of America", cu 1.000 de ilustratii a aproape 500 de specii de pasari in marime naturala, care, in urma cu 10 ani, a fost vanduta pentru 8,8 milioane de dolari, va fi scoasa din nou la licitatie, pe 7 decembrie, la Londra, de casa Sotheby's, potrivit bbc.co.uk.

Cartea din secolul al 19-lea, semnata de John James Audubon, este disponibila in numai 119 exemplare, dintre care 108 sunt pastrate in biblioteci si muzee. In urma cu 10 ani, un exemplar a fost vandut pentru suma de 8,8 milioane de dolari (5,7 milioane de lire sterline).


Lui Audubon i-a luat 12 ani sa realizeze acest studiu, timp in care a calatorit in toata America impuscand pasari, pe care apoi le atarna de un fir si le picta. Artistul a mers apoi in Marea Britanie sa isi publice cartea, pe care a promovat-o printre bogatasi.

Sotheby's scoate la vanzare pe 7 decembrie un exemplar, evaluat la o suma cuprinsa intre 4 si 6 milioane de lire sterline, care i-a apartinut raposatului Lord Hesketh, alaturi de alte piese din colectia acestuia.

Printre acestea se numara un exemplar din "Mr. William Shakespeares Comedies, Histories. & Tragedies", prima colectie tiparita, in format in-folio, cu piesele dramaturgului, incluzand 36 dintre cele 38 de opere dramatice.

Sotheby's a apreciat ca volumul, publicat in 1623 si cunoscut drept "First Folio", este "cea mai importanta carte din intreaga literatura engleza".

Dintre cele 750 de exemplare despre care se crede ca au fost tiparite, in prezent nu se stie decat de existenta a 219 unitati. Exemplarul scos la licitatie de Sotheby's, din care lipsesc trei pagini, este evaluat la 1,5 milioane de lire sterline.

Scrisori ale reginei Elisabeta I a Angliei, referitoare la Maria Stuart a Scotiei, fac de asemenea parte din oferta licitatiei organizate de Sotheby's.

"Sa avem toate aceste piese intr-o singura licitatie este remarcabil, cu siguranta nu s-a mai intamplat de cand sunt eu aici, in 15 ani, si nici oamenii care sunt mai de demult nu-si amintesc", a spus David Goldthorpe, specialist in carti si manuscrise la Sotheby's.

sursa: Unimedia

0 Comments: