Rusia va scumpi vodca cu 100%, în încercarea de a reduce consumul acesteia

joi, 24 iunie 2010

Rusia va scumpi vodca cu 100%, în încercarea de a reduce consumul acesteia
Foto: liveinternet.ru

Statisticile arată că jumătate de milion de ruşi mor anual din cauza consumului exagerat de vodcă. Statul va dubla preţul la spirtoase şi duce în prezent o campanie de reclame-şoc pentru a contracara alcoolismul. În următorii trei ani, o sticlă de vodcă ar urma să coste 200 de ruble (aproximativ 80 de lei).


Reclamele-şoc sunt difuzate în fiecare calup de publicitate al televiziunilor de stat din Rusia, care arată efectele nocive ale alcoolului. O astfel de reclamă arată drumul vodcii în organismul uman, trecând mai întâi prin gât, apoi ajungând la inimă, plămâni, creier şi ficat şi cauzând explozii pe parcurs.

Ca un semn al luptei împotriva consumului exagerat de alcool, producătorii de băuturi spirtoase din Rusia au fost excluşi de la Forumul Economic care a avut loc recent la Sankt Petersburg. În fruntea "ofensivei" este chiar preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, care a declarat în mai multe rânduri că alcoolismul este o "calamitate naţională", în parte responsabilă pentru speranţa mică de viaţă din Rusia - puţin peste 60 de ani.

Rusia a mai recurs la astfel de campanii şi în trecut, fără a obţine totuşi rezultate notabile. Campania dusă de Mihail Gorbaciov, pe lângă faptul că nu a obţinut rezultatele scontate, a dus la scăderea dramatică a popularităţii acestuia.

Specialiştii avertizază însă, că majorarea preţului la alcool va provoca creşterea cantităţii de vodcă contrafăcută.


sursa: Unimedia

0 Comments: