Premieră în Australia: Prima femeie premier

joi, 24 iunie 2010

Premieră în Australia: Prima femeie premier
Foto: abc.net.au

Australia are pentru prima oara, începând de azi, 24 iunie curent, o femeie în funcţia de premier în persoana Juliei Gillard, în urma demiterii surprinzătoare în cadrul Partidului Laburist a lui Kevin Rudd a cărui popularitate scăzuse considerabil, transmite Mediafax. Kevin Rudd, în vârstă de 52 de ani, a devenit astfel primul premier australian înlăturat în ultimii 19 ani. Predecesorul său, Bob Hawke, a fost demis în 1991.


De profesie avocat, Gillard, în vârstă de 48 de ani, născută în Ţara Galilor, a obţinut voturile parlamentarilor laburişti, care s-au adunat pentru a desemna un succesor al lui Kevin Rudd, a cărui popularitate s-a diminuat considerabil după o serie de schimbări la nivel politic. Rudd a demisionat recent de la conducerea partidului dupa ce a deţinut timp de doi ani şi şapte luni funcţia de premier.

"Sunt foarte onorată", a declarat Julia Gillard la ieşirea din sediul Parlamentului din Canberra. Ea a anunţat ulterior organizarea unui scrutin în următoarele luni. "Le-am cerut colegilor mei să facă o schimbare la nivelul conducerii deoarece cred că un Guvern bun era pe cale de a fi pierdut", a afirmat ea.

Acest "puci" din cadrul Partidului Laburist a luat pe multă lume prin suprindere, inclusiv pe specialişti. "Viteza cu care au fost făcute schimbările este halucinantă. Ieri la aceeaşi oră, nimic nu prefigura un astfel de scenariu", a afirmat politologul Elizabeth van Acker.

Julia Gillard, necăsătorită şi fără copii, urmează să-şi preia atribuţiile după ce va depune jurământul în cursul zilei în faţa guvernatorului general al Australiei, Quentin Bryce. Ministrul australian de Finanţe, Wayne Swan, care beneficiază de un nivel mare de popularitate pentru rolul său în timpul crizei financiare, va deţine funcţia de vicepremier, ocupată până în prezent de Gillard.

sursa: Unimedia

0 Comments: