Ministrul de externe al Rusiei: Uniunea Europeană poate participa la menținerea păcii în Transnistria

joi, 24 iunie 2010

Ministrul de externe al Rusiei: Uniunea Europeană poate participa la menținerea păcii în Transnistria
Foto: news.xinhuanet.com

"Uniunea Europeană poate participa la acțiunea de pacificare din regiunea Transnistreană". Declarația aparține ministrului de externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, citat de Itar-tass.

"Dacă UE nu ar fi rupt în 2003 semnarea memorandumului Kozak, ar fi fost deja în Transnistria", a mai adăugat Lavrov.

Amintim că declarația lui Lavrov survine după ce Germania a cerur Rusiei evacuarea trupelor armate ruse de pe teritoriul transnistrean, în schimbul promovării ideii de securitate europeană, iniţiată de preşedintele rus, Dmitrii Medvedev.

"Numai în cazul în care Rusia va îndeplini condiţiile Berlinului, Europa va discuta cu Moscova problema securităţii europene, în cadrul Comitetului Rusia - UE", scrie publicaţia rusă Nezavisimaia Gazeta.


Potrivit politologului german, directorul Programului Rusia-Eurasia din cadrul Consiliului german pe probleme de politică externă, Alexander Rahr, Memorandumul semnat la 5 iunie de către Medvedev şi Merkel constituie răspunsul Europei la iniţiativa preşedintelui rus de a semna Acordul pentru Securitate Europeană : "Haideţi să soluţionăm problema cu retragerea trupelor ruse din Transnistria, din cauza căreia nu funcţionează Tratatul privind limitarea forţelor convenţionale în Europa şi nu există încredere în regiunea Mării Negre, iar apoi ne vom înţelege asupra arhitecturii comune de securitate”.

La rândul său, preşedintele Consiliului Federaţiei al Adunării Federale a Rusiei, Serghei Mironov a declarat recent că Rusia ar putea fi de acord de a înlocui armata rusă din regiunea Transnistreană cu un centru european pentru pregătirea forţelor pacificatoare sau salvatorilor pentru statele CSI, sub egida Statelor Unite ale Americii şi Federaţiei Ruse.

UNIMEDIA precizează că ideea instituirii Comitetului Rusia - UE a fost lansată cu ocazia unei întâlniri bilaterale între liderul de la Kremlin, Dmitrii Medvedev şi cancelarul german Angela Merkel, la Meseberg la 5 iunie. Tot atunci, cei doi lideri au semnat un Memorandum în acest sens şi au convenit că noul organ se va ocupa şi de problema transnistreană. În prezent, pe teritoriul transnistrean se află circa 1500 de militari din fosta Armată a 14-a a URSS.

Anterior, premierul Vlad Filat a avut o întrevedere cu cancelarul german Angela Merkel, care i-a promis premierului că se va implica mai activ în vederea soluționării conflictului transnistrean.

sursa: Unimedia

0 Comments: