AIE are o poziție unică față de decretul lui Ghimpu și va fi anunțată luni, la ora 08:00, susțin Filat, Lupu și Urechean

sâmbătă, 26 iunie 2010

AIE are o poziție unică față de decretul lui Ghimpu și va fi anunțată luni, la ora 08:00, susțin Filat, Lupu și Urechean
Foto: www.flux.md

(UPDATE: 16:40) "Alianța pentru Integrare Europeană are o poziție față de decretul semnat de către Mihai Ghimpu. Dar din motive etice și de corectitudine politică, va fi consultată și cu PL, după care o vom anunța luni, la ora 08:00 dimineața." Declarația îi aparține președintelui PDM, Marian Lupu, după întâlnirea celor trei lideri din cadrul AIE.

Premierul Vlad Filat, lider al PLDM, a declarat că "decretul a fost doar unul dintre subiectele discutate, deoarece există și alte subiecte cum ar fi necesitatea rectificării bugetului, care este unul de importanță majoră pentru țară".

Serafim Urechean, președinte AMN, a menționat că partidele din cadrul AIE depun toate eforturile pentru menținerea unității Alianței și a mai subliniat că Mihai Ghimpu este doar un președinte "interimar".


"Luni vom cere și unele lămuriri. Nu e nimic ieșit din comun și nimeni nu caută să-l pedepsească pe Ghimpu, deoarece cea mai mare pedeapsă o va face electoratul. Juriștii noștri spun că decretul este anti-constituțonal și asemenea decizii țin de competența Parlamentului", a mai adăugat Urechean.

Amintim că liderii PLDM, PD și AMN s-au adunat într-o ședință a Alianței pentru Integrare Europeană, fără participarea liderului PL. În cadrul s-a discutat atât despre decretul lui Mihai Ghimpu, cât și despre agenda ședinței Parlamentului și inundațiile din ultima perioadă.

În același timp, Mihai Ghimpu a fost văzut în jurul orei 13:00 de reporterii UNIMEDIA la Piața Centrală la cumpărături, în zona halei agricole. Ghimpu era însoțit de paza de corp.

Amintim că ieri, 26 iunie, premierul Filat a anunțat că azi, 26 iunie, la ora 15:00, era planificată o ședință a Alianței pentru Integrare Europeană, în cadrul căreia va fi examinată situația decretului emis de președintele interimar Mihai Ghimpu referitor la comemorarea zilei de 28 iunie drept zi a ocupației sovietice.

Ulterior, vicepreședinta PL, Corina Fusu l-a contrazis pe liderul PLDM: "Filat nu are dreptul să decidă când are loc ședința AIE, deoarece președinția Alianței este deținută prin rotație, iar în acest moment este deținută de Partidul Liberal. Noi am anunțat prin intermediul secretariatului că ședința AIE va avea loc luni în prima jumătate a zilei".

sursa: Unimedia

0 Comments: